Novosti

Dvije nove audio knjige iz Sandorfa

Dvije nove audio knjige iz Sandorfa

Dvije nove audio knjige iz Sandorfa

25/9/2022

Bijes čije je norveško izdanje uredio  Karl Ove Knausgård, roman je o zamkama majčinstva i naizgled idiličnom obiteljskom životu u kojem autorica Monica Isakstuen vrhunskim stilom i snažno, bez imalo uljepšavanja prikazuje gubitak identiteta, stres i izolaciju s kojom se suočava protagonistkinja, raskrinkavajući tabue o roditeljstvu te pretjerano idealizirane prizore iz obiteljskog života. U audio verziji Bijes nam dolazi u prijevodu Željke Černok i čitanju Ljubice Letinić uz dizajn zvuka koji predstavlja adaptaciju specifične naracije romana, prepune bjelina karakterističnih za dramsko ili poetsko pisanje.Audio knjiga Call Me Esteban, u prijevodu Jennifer Zoble i čitanju britansko-bosanskohercegovačke autorice Vesne Marić uz glazbu Stanka Sršena, zbirka je kratkih priča nabijena snažnim emocijama i iskazima boli za koju je Lejla Kalamujić dobila nagradu Edo Budiša. Autorica snažno isprepliće intimne i emocionalne krajolike sazrijevanja glavne protagonistice ispunjene sjećanjem na gubitak majke, odrastanje uz baku i djeda, odsustvo oca te život prije, za vrijeme i poslije rata u Sarajevu.Prvim engleskim izdanjem domaćeg književnog teksta i intrigantnim naslovom norveške autorice o temi koju nismo često otvarali, Sandorf je još jednom obogatio našu audio biblioteku. Uz lani objavljenu i u našoj aplikaciji besplatno dostupnu poemu Glasgow grčkog pjesnika Thanosa Gogosa, svojim je izborom Sandorf - kao pionir među domaćim izdavačima - izgradio vlastitu audio ediciju književnosti koja dojmljivo odjekuje u mediju zvuka. Ona na osebujan način, kroz gotovo tipične sandorfovske perspektivne odmake, istražuje mogućnosti akustičke adaptacije književnog teksta, i to je minuciozno Sandorfovo nastojanje dragocjen doprinos domaćem digitalnom izdavaštvu.

Read more
Preuzmite svoj primjerak audio romana Zemlja bez sutona

Preuzmite svoj primjerak audio romana Zemlja bez sutona

Preuzmite svoj primjerak audio romana Zemlja bez sutona

22/7/2022

Ovogodišnji novum književene nagrade tportala je je digitalno audio izdanje pobjedničkog naslova koje nam dolazi u izvedbi dramske prvakinje Lane Barić. Lana Barić svojim glasom i izvedbom autentično i upečatljivo dočarava glavnu junakinju Gloriju Suton. Njezina interpretacija upotpunjena glazbom i zvučnim efektima koji grade ambijentalnost i atmosferu romana, oživljavaju karakterističan zvuk dalmatinskog podneblja, Glorijin unutarnji svijet, prateće likove i sve nijanse njihovih emocionalnih stanja i međusobnih odnosa. Njezino čitanje i izvedba s lakoćom prenose onaj posebno hvaljen jezični i leksički sloj romana u kojem Andrijašević majstorski pretapa radnički urbani jezik Splita sa onim težačkim dalmatinskog zaleđa. Audio knjiga Zemlja bez sutona slušateljima otvara novo iskustvo i razumijevanje teksta, a zvučnim dizajnom ambijentalnog kolorita roman direktno smješta u ono blisko i neposredno iskustvo govornog, unutarnjeg i vanjskog dijaloga, te mjesto žive interakcije likova.Ovaj je roman priča o ocu i kćeri, bijegu i povratcima u kojem snažno pulsira ideja preobrazbe i novog života. Žiri ga je okarakterizirao kao književno iznenađenje. Digitalno audio izdanje nagrađenog romana, pak, mogli bismo nazvati tehnološkim iznenađenjem u polju kuturnog stvaralaštva. Stoga će ovo audio izdanje kao rezultat naše suradnje s tportalom do kraja kolovoza biti besplatno dostupno u našoj book&zvook aplikaciji. Reportažu Vida Barića, tportalovog urednika Kulture, o snimanju audio knjige Zemlja bez sutona možete pročitati na ovom linku https://www.tportal.hr/kultura/clanak/kako-nastaje-audioroman-proveli-smo-dan-na-snimanju-pobjednickog-romana-knjizevne-nagrade-tportala-foto-20220716/print   

Read more
Promocija ozvučene pripovijetke Brigada del amanecer

Promocija ozvučene pripovijetke Brigada del amanecer

Promocija ozvučene pripovijetke Brigada del amanecer

21/7/2022

U ugodnoj atmosferi Centra mladih Ribnjak, u hladovini prekrasnog zagrebačkog parka, promovirali smo neobično izdanje koje nam stiže iz vodnjanske Apoteke - prostora za suvremenu umjetnost. Ovaj mali audio biser rezultat je suradnje dvoje vrhunskih umjetnika koji, svaki u svom izričaju, nadahnuće crpe sa sličnih izvora - onoga Istre i njenih ljudi, povijesti i baštine, uvijek ističući snagu univerzalnog u lokalnom istrijanskom. Osim istog izvorišta, snažno ih spaja i svojstvena im crta rušenja i prekoračivanja granica kanona te ispreplitanje i spajanje različitih izričaja i formi, a povrh svega sloboda i originalnost umjetničkog stvaranja. S tim na umu lakše ćemo razumjeti Tamaru Obrovac kad sva ta nastojanja rezimira rečenicom: Svi smo mi suborci u ten kažinu od života. Izmamilo je to pljesak raznorodne publike koja nam se pridružila na promociji ozvučene pripovijetke kroz koju nam u 60 minuta trajanja stiže sama esencija Istre. Rakovčeva virtuoznost jezika, množine njih ili tog jednog njegovog jedinstvenog, amalgamskog kojim Milan Rakovac piše, a ovdje i govori svojim glasom u zadivljujućem interpretativnom rasponu dobio je u minuciozno izgrađenim glazbenim pejzažima Tamare Obrovac prijateljsko utočište, zagrljaj ohrabrenja, ironijski odgovor na susret s bezdanom. Rakovac i Obrovac stvorili su partituru u kojoj slova i note titraju u zajedničkom ključu.

Read more
Nagrađeni tportalov roman uskoro u audio izdanju

Nagrađeni tportalov roman uskoro u audio izdanju

Nagrađeni tportalov roman uskoro u audio izdanju

21/7/2022

Nagrađeni roman Zemlja bez sutona bit će uskoro dostupan u biblioteci book&zvook kao audio knjiga naše produkcije. Mariji od srca čestitamo na nagradi. Sad samo dijelimo radost što od ove godine sudjelujemo u transferu tportalovog nagrađenog romana u polje digitalnog i prenosimo naglaske iz obrazloženja žirija u kojem su bili Vanda Mikšić, Andrea Milanko, Anica Tomić, Robert Perišić i Boris Jokić: 'Roman prvijenac Marije Andrijašević književno je iznenađenje koje se po gustoći stila i cizeliranoj rečenici te strpljivoj gradnji teksta ne samo izdvaja u lanjskoj hrvatskoj romanesknoj produkciji nego svojega poetičkog srodnika ima tek u Desničinim 'Proljećima Ivana Galeba' (1957.). Riječ je o romanu koji je pisan na pozadini tradicije velikih pripovjedača koji su Dalmatinskoj zagori dali prozni oblik, poput Šimunovića, spomenutog Desnice, Božića i Raosa, portretirajući isti patrijarhalni ambijent, njegovu zagušujuću atmosferu i klanovsko obrušavanje na pojedinca ako se po kakvoj crti ne uklapa u zakone kolektiva, s tom razlikom što je autorica osmislila i na svim razinama – pripovjednoj, aktancijalnoj, simboličkoj, stilskoj – ostvarila dojmljiv ženski lik, dajući mu glas da čitatelja vodi kroz emocionalno uvjerljivu i životnu priču o odnosu između kćeri i oca.

Read more
Sudjelovali smo na festivalu dječje književnosti 'Knjige u krošnjama'

Sudjelovali smo na festivalu dječje književnosti 'Knjige u krošnjama'

Sudjelovali smo na festivalu dječje književnosti 'Knjige u krošnjama'

21/7/2022

Sutra kreću Knjige u krošnjama, prvi festival književnosti za djecu i mlade, na kojem book&zvook sudjeluje sa svojim audio izdanjima. U parku Ribnjak djeca će moći svakog dana od četvrtka do nedjelje na osam različitih punktova u parku slušati priče i pjesme iz book&zvook audioteke.Dođite sa svojim mališanima i u ambijentu jednog do najljepših zagrebačkih parkova, okruženi zelenilom i dobrim društvom, potaknite maštu i slušajte s djecom neku od book&zvook priča ili pjesama ispod bujnih proljetnih krošnji.Detaljan raspored bogatog festivalskog programa možete pogledati na www.knjigeukrosnjama.ibis-grafika.hr

Read more
Živa izvedba audio knjige 'Što sam naučio na planini'

Živa izvedba audio knjige 'Što sam naučio na planini'

Živa izvedba audio knjige 'Što sam naučio na planini'

21/7/2022

Kratke bilješke s planinskih uspona Milana Majerovića-Stilinovića postale su hit i prije no što su, objedinjene pod naslovom Što sam naučio na planini, obavljene kao knjiga. Ta je zbirka priča 2021. dobila i svoje audio izdanje dostupno u našoj biblioteci. Meditativne šetnje dobile su u audio mediju i Milanovoj izvedbi dubinu u kojoj njegova meditativna, šaljiva, a gdjekad i dirljiva šumska zapažanja prate šumovi prirode i neodoljiva glazba Mateja Meštrovića s nagrađenog albuma Piano Waves i Zvuci Velebita. Lana Deban iz book&zvook-a s Milanom i Matejem izvela je fragmente audio knjige Što sam naučio na planini. Taj je neposredan doživljaj soundscapea i autorovog glasa s vrhunskom glazbenom izvedbom doista ozario pomalo iznenađenu pobliku samoborskog Centra Bunker, poklonike koje je izdanje festivala Brdo knjiga steklo već u prvom svom izdanju.

Read more
Prvi dramski tekst među book&zvook izdanjima

Prvi dramski tekst među book&zvook izdanjima

Prvi dramski tekst među book&zvook izdanjima

21/7/2022

Your Love is King, potresan tekst Espija Tomičića o rastanku s vlastitom majkom, traumama odrastanja i dvojbama rodne tranzicije, prvo je dramsko izdanje naše audioteke u režiji Mislava Brečića, istaknutog kreativca domaće radijske drame. Isprepličući obiteljsku, socijalnu i queer naraciju, u ovom izdanju iz prvog lica i sobom samim, Espi Tomičić nam se približava na način koji je nezamisliv i nemoguć u bilo kojem drugom mediju.

Read more
Mladen Badovinac kao narator u dječjoj poemi Olje Savičević Ivančević

Mladen Badovinac kao narator u dječjoj poemi Olje Savičević Ivančević

Mladen Badovinac kao narator u dječjoj poemi Olje Savičević Ivančević

21/7/2022

Osim frontmana TBF-a Mladena Badovinca, koji se pojavulje kao narator u ovom veselom i zabavnom izdanju za djecu, čujemo glasove splitskog glumca Bojana Brajčića, Luiđe Ivančević, Rute Pavelić i Eli Deban uz mnoštvo začuđenih susjeda i stanovnika Utorka. Radi se o krajnje neizvjesnoj potrazi za jednim izgubljenim glasom i važnosti slobode za dobar razvoj svakog djeteta. Zalupaj nogom, usnama cmokni, načuli uši, u Utorak skokni!

Read more