12/5/2023

Bora Ćosić u audio izdanju svog romana

'Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji' roman za koji je Bora Ćosić 1969. godine primio NIN-ovu nagradu, bit će uskoro objavljen kao audio knjiga.

Bora Ćosić u audio izdanju svog romana

'Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji' roman za koji je Bora Ćosić 1969. godine primio NIN-ovu nagradu, bit će uskoro objavljen kao audio knjiga. 

Pažljivom slušatelju neće promaknuti da je u epohalnom skoku stvoren samo privid pomaka, iako su okolnosti ipak ponešto promijenjene. Bora Ćosić dobio je 1969. nagradu za svoj roman, no pišući ovo samo naizgled bezazleno djelo koje je u svojoj suštini subverzija, riskirao je odlazak u zatvor. Ova knjiga izuzetne moći, ispričana iz rakursa djeteta, izrazito duhovita slika dramatičnog historijskog previranja koje se ogleda u životu beogradske građanske obitelji, predstavlja jedan od nosivih literarnih stupova naših jezika. Stoga je važno da upravo ona ima svoju suvremenu audio formu.

'Svijet koji je stvoren u ovom romanu postoji na način koji izlazi izvan očekivanih okvira književnoga djela. Istovremeno, on je slika epohe, porodične i povijesne, i samostvorena slika, koja stoji nad epohama', napisao je Miljenko Jergović uz izdanje Porodice objavljeno u sarajevskom Buybooku povodom 50-godišnjice.

Istom je povodom knjiga ponovno objavljena i u Francuskoj, a Bora Ćosić za to je izdanje napisao predgovor koji do sada nije objavljen na izvorniku, a koji je za naše audio izdanje sam pročitao. 

Snimanje uvodnika bila je prilika za kratak razgovor koji možete čuti u našem blog izdanju 'Ceo jedan vek ja čitam. Ne slušam. To je sudar dva vremena, dva smisla, dva načina.'

Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji u izvedbi glumca Damjana Kecojevića nova je knjiga naše edicije koja nastaje u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem. Bit će objavljena 15. svibnja i mjesec dana besplatno dostupna svim našim korisnicima. 

fotografija: Ana Bogišić