21/7/2022

Promocija ozvučene pripovijetke Brigada del amanecer

Milan Rakovac kao narator vlastitog teksta i Tamara Obrovac kao redateljica teksta i glazbe, sveukupnog akustičkog bogatstva koje nam donosi ovo iznimno izdanje

Promocija ozvučene pripovijetke Brigada del amanecer

U ugodnoj atmosferi Centra mladih Ribnjak, u hladovini prekrasnog zagrebačkog parka, promovirali smo neobično izdanje koje nam stiže iz vodnjanske Apoteke - prostora za suvremenu umjetnost. Ovaj mali audio biser rezultat je suradnje dvoje vrhunskih umjetnika koji, svaki u svom izričaju, nadahnuće crpe sa sličnih izvora - onoga Istre i njenih ljudi, povijesti i baštine, uvijek ističući snagu univerzalnog u lokalnom istrijanskom. Osim istog izvorišta, snažno ih spaja i svojstvena im crta rušenja i prekoračivanja granica kanona te ispreplitanje i spajanje različitih izričaja i formi, a povrh svega sloboda i originalnost umjetničkog stvaranja. 

S tim na umu lakše ćemo razumjeti Tamaru Obrovac kad sva ta nastojanja rezimira rečenicom: Svi smo mi suborci u ten kažinu od života. Izmamilo je to pljesak raznorodne publike koja nam se pridružila na promociji ozvučene pripovijetke kroz koju nam u 60 minuta trajanja stiže sama esencija Istre. 

Rakovčeva virtuoznost jezika, množine njih ili tog jednog njegovog jedinstvenog, amalgamskog kojim Milan Rakovac piše, a ovdje i govori svojim glasom u zadivljujućem interpretativnom rasponu dobio je u minuciozno izgrađenim glazbenim pejzažima Tamare Obrovac prijateljsko utočište, zagrljaj ohrabrenja, ironijski odgovor na susret s bezdanom. Rakovac i Obrovac stvorili su partituru u kojoj slova i note titraju u zajedničkom ključu.