7/11/2022

Objavili smo Orwellovu Životinjsku farmu kao audio knjigu

Naša audio biblioteka lektirnih naslova bogatija je za važan književni klasik

Objavili smo Orwellovu Životinjsku farmu kao audio knjigu

„Životinjska farma“ govori o skupini premorenih i izrabljivanih domaćih životinja koje žive na Vlastelinskoj farmi u Engleskoj. Želeći se osloboditi potlačenog načina života u kojem ih eksploatiraju vlasnici, životinje dižu pobunu, svrgavaju ljudske gospodare i uspostavljaju vlastito egalitarno društvo. S plamenim idealizmom i sloganima o jednakosti svih životinja, počinju stvaranje Životinjske farme gdje teže napretku, uspostavljanju pravde i jednakosti. Na kraju, predvodnici revolucije, oportunističke svinje, potkopavaju revoluciju u korist još opresivnije i bezdušnije diktature od one prethodne, te novim životinjskim društvom zavlada još strašniji totalitarizam. Prvi put objavljena 1945. godine i temeljena na događajima ruske boljševičke revolucije i izdaji Josifa Staljina, ova knjiga oštra je satira o slijepom maršu potlačenog društva prema totalitarizmu. Bezvremenska bajka za odrasle nosi jasnu poruku da napad na slobodu, pod kojom god zastavom ili politikom, neminovno hrli u tiraniju. 

U prijevodu Vladimira Roksandića i zadivljujućoj interpretaciji glumca Svena Medvešeka donosimo ovaj kanonski klasik kao audio knjigu. Svojom izvedbenom gradacijom Medvešek je postigao zgušnjavanje jezivitosti koja kulminira u obratu i opresiji svinja nad drugim životinjama. Ovoj amblematskoj, satiričnoj noveli Medvešek pristupa s precizno odmjerenom dozom interpretativne ironije, posvetivši se izgradnji svakog pojedinog karaktera. U nastojanju da alegorijska narav ovog antiutopijskog teksta dopre do nas u punom značenju, naratoru pomaže glazbena kulisa Stanislava Kovačića koji također postupno gradi tenziju i popunjava atmosferu zvukovima apokaliptične strahote i terora. 

Sven Medvešek (1965.), kazališni, televizijski i filmski glumac, diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. 

Stanislav Kovačić (1968.), skladatelj glazbe za film, TV i radio, nagrađeni violončelist koji je ustvari profesor talijanskog i španjolskog jezika i književnosti. Svirao je u nekoliko domaćih klasičnih i rock sastava.

George Orwell (1903-1950.), pseudonim je engleskog pisca, kritičara i novinara rođenog kao Eric Arthur Blake u Bengalu 1903., u britanskoj koloniji Indiji, gdje je njegov otac radio u Državnom odsjeku za opijum. Zarana je, što je bilo uobičajeno za sina kolonijalnog službenika, poslan na školovanje u Englesku. Nakon semestra na Welligtonu seli na elitni koledž Eaton gdje je bio kraljevski stipendist od 1917. do 1921. U tom je razdoblju razvio averziju prema engleskom klasnom sustavu, o čemu je pisao u eseju Such, Such Were the Joys. No po završetku studija, udovoljavajući obiteljskoj tradiciji, pridružio se Indijskoj kraljevskoj policiji u Burmi. To ga je iskustvo transformiralo stvorivši u njemu dubok revolt prema kolonijalnom imperijalizmu. Objavljivao je progresivne tekstove socijalističkh uvjerenja, no živio je u besparici, kao skitnica, povremeno radeći kao najamni radnik (Nitko i ništa u Parizu i Londonu 1933., Burmanski dani 1934., Pucajući u slona 1950.). Orwellovo pisanje obilježava oštra kritika društvene nejednakosti, kojoj se često suprotstavljao britkom duhovitošću i satirom. Kao član Nezavisne radničke partije Orwell se priključio Španjolskom građanskom ratu u kojem je bio ranjen. Kataloniji u čast, biografska proza iz 1938. opisuje to neposredno ratno iskustvo, ali i Orwellovo razočaranje komunizmom, izobličenim pod diktatom staljinizma. Totalitarizam će ostati njegova okupacija do kraja, u najpoznatijom njegovim romanima, u Životinjskoj farmi, satiričnoj alegoriji objavljenoj 1945. godine ili u četiri godine kasnije objavljenoj zastrašujućoj, antiutopijskoj slici mogućeg svijeta neslobode Tisuću devetsto osamdeset četvrta

fotografja ilutracije: Anita Nadj