18/10/2022

O audio knjigama u stilističkom podcastu

Otvorili smo drugu sezonu podcasta 'Slobodnim stilom' koji ugošćuje pisce, glazbenike, dramaturge, jezične stručnjake, ljude različitih područja u kojima se ogleda naš odnos prema jeziku

O audio knjigama u stilističkom podcastu

Poslušajte razgovor koji je s Ljubicom Letinić, jednom od začetnica i kreativnih autorica book&zvook audioteke, prve mobilne aplikacije za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku, vodila Gabrijela Bionda za prvu epizodu druge sezone podcasta „Slobodnim stilom“.

Na koji su način stil i stilska sredstva jezika bitna za format audio knjiga, koje se razine jezika i pripovjednog stila posebno manifestiraju i dobivaju nove vrijednosti prilikom slušanja, kako se uopće tekst transponira u zvuk te kako je sve počelo, samo su neke od mnogobrojnih tema kojih su se dotakle u podcastu. Bilo je tu govora i o radijskom mediju kao inicijalnom mjestu stvaranja i istraživanja zvuka, bliskosti podcastova i audio knjiga, knjigama stvorenima isključivo za zvučni medij i slušanje; o tome kako se proizvode, ali i kako i kada se slušaju audio knjige, te koje predrasude prevladavaju kada se spomene slušanje knjiga i još mnoštvu zanimljivih tema. A imate  priliku i poslušati isječke iz audio knjiga Proljeća Ivana Galeba Vladana Desnice, Zemlja bez sutona Marije Andrijašević i Balkanska predavanja Katarine Luketić.

SoundCloud:

https://soundcloud.com/slobodnim-stilom/stilistika-bookzvook

Neka vas ovaj razgovor potakne na vlastito istraživanje audio knjiga, uvede u prostor neiscrpnih mogućnosti i bogatstva zvučnog medija te užitak slušanja.

Apple, Google podcast, Spotify:

https://rss.com/podcasts/slobodnim-stilom/646319/

Slobodnim stilom je podcast nastao u sklopu Katedre za stilistiku pri Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a u sklopu kojeg gostuju književnici, glazbenici, dramaturzi, jezični i drugi stručnjaci te kroz prizmu svoje profesije govore na koji se način stil manifestira u njihovom poslu i kako je stilistika kao disciplina primjenjiva u onome čime se oni bave. Istovremeno služi i kao kanal samim studentima za istraživanje tema o književnoj i lingvističkoj stilistici, kao i o primjenjivosti stilistike kao discipline na različitim tekstovima i suradnji s drugim disciplinama.