3/2/2023

Ante Perković u audio knjigama

Uskoro će book&zvook biti bogatiji za jedan izniman naslov

Ante Perković u audio knjigama

Naša će zbirka knjiga uskoro postati bogatija za naslov u koji je, kao u malo koji drugi, glazba ugrađena tako dubinski. Testament vremena, historiografska studija, intimni esej, kritičarska refleksija, sve je to, i više od toga, SEDMA REPUBLIKA Ante Perkovića, knjiga o pop kulturi u jugoslavenskom raspadu. Objavljujemo je u spomen na njenog prerano preminulog autora s kojom smo dijelili ljubav prema radiofoniji.

U spomen na tu profesionalnu i prijateljsku suradnju prenosimo Sedmu republiku u medij koji joj je blizak, transponirajući je u audio knjigu privodimo je u njeno prirodno okruženje. Osim dokumentarnih snimki s audio kazeta, koje nam je za ovo izdanje iz njihove osobne arhive ustupila Antina supruga Sunčica, nastojali smo prikupiti svu glazbu do koje smomogli doći kako bismo zorno predstavili sve ono o čemu ova knjiga govori. Taj je izbor, dakako, limitiran autorskim pravima. No, glazba koju ćete u ovom izdanju ipak čuti, dirljiv je dokaz poštovanja mnogih glazbenih umjetnika prema uspomeni na novinara, glazbenog kritičara i prijatelja Antu Perkovića. 

Do skore objave audio izdanja Sedme republike pozivamo vas da preslušate i MINIJATURE O ZVUKU, kratke Perkovićeve refleksije iz njegove ostavštine o onom što ga je umjetnički i autorski inspiriralo. Osim same glazbe, to je bilo i ono prije glazbe. Čega ima prije glazbe? Minijature o zvuku pokušaj su traženja odgovora na to pitanje.

Detaljniju Antinu biografiju možete pronaći na stranicama novinarske glazbene nagrade ROCK&OFF koja mu je ove godine posthumno dodijeljena za životno djelo.