Naslov

Priče iz Vukovara

Autor

Siniša Glavašević

čita

Bojan Glavašević

Nakladnik

Audio Store Transonica

Izdanje

Zagreb, 2024.

ISBN

978-953-8329-65-4

Trajanje

1 sati 27 minuta

žanr

zbirka kratkih priča

Cijena

9.99€ (75.27kn)

Priče iz Vukovara

Pred vama je audio izdanje knjige ‘Priče iz Vukovara’, zbirke crtica koje su jedina literarna ostavština novinara Siniše Glavaševića, glasom njegova sina Bojana.  

Ovi nježni i dirljivi odbljesci začuđujuće ljudske dobrote i neuništivog duha nastali su usred rata, u mržnji i mraku, a ipak, svjedoče samo o ljubavi.  

Novinar Siniša Glavašević, svojim energičnim i slikovitim izvještajima, javljanjima koja su kako je odmicala opsada bivala sve dramatičnija, ali i sve oštrije kraćena, cenzurirana, pa i potpuno uklonjena iz nacionalnog etera, svjedočio je o ljudskoj i profesionalnoj hrabrost, pa je ubrzo postao simbolom grada pod opsadom, amblematskim glasom slobode. Priče pak, intimniji su glas Siniše Glavaševića, one su esencija njegove tople ljudske duše u nevremenu u kojem ih piše, svojim sugrađanima, susjedima u opsjednutom gradu, i čita putem radija.  

Ove priče, pisane za slušanje i radijski prijenos, objavljene su  kao knjiga prvi put 1992. u izdanju Matice Hrvatske i svojevrstan su spomenik gradu koji je u ratnom vihoru zauvijek nestao. Glavašević ih je poslao iz Vukovara neposredno prije pada grada, kolegi u kojeg je imao povjerenja, novinaru Mladenu Kušecu. “Mladene, u razrušenom Vukovaru nešto sam, uz novinska izvješća, napisao i za svoju dušu i za dušu Vukovara. Ako uspijem, poslat ću vam faxom tu svoju dječicu pa vas molim da, kada to pročitate, kažete što je to i treba li to još kome osim meni i mome gradu. I dan kasnije, 12. studenog u 17 sati i 31 minutu, počele su na privatni fax u zagrebačkom predgrađu s faxa Vukovarske bolnice stizati priče Siniše Glavaševića.”

Siniša Glavašević, novinar i pisac (Vukovar, 4. 11. 1960 – Vukovar, 19. ili 20. 11. 1991). Studij komparativne književnosti i bibliotekarstva završio 1983. u Sarajevu i zatim kao nastavnik radio u školama u Lovasu i Borovu. Od 1989. do 19. studenoga 1991. bio je novinar i urednik Radio Vukovara. Odveden je 19. studenog iz bolnice u Vukovaru i od tada se o njemu nije ništa znalo. Njegovi su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice na Ovčari u veljači 1997. godine.

Improvizirani podrumski ratni studio/ Foto: Matko Biljak

Bojan Glavašević rođen je 26. srpnja 1984. u Vukovaru. Ocu su mu tad bile dvadeset i četiri. Sljedećih sedam godina živjeli su u Vukovaru. S majkom je potom, u ljeto 1991, završio u izbjeglištvu, dok se situacije ne smiri i ne profunkcionira neko od bezbrojnih primirja i dogovora koji se tih dana i mjeseci potpisuju. Otišli su kod majčinih roditelja u Prijedor. Otac je ostao u Vukovaru, na dužnosti. Radio je kao novinar na radiju, premda je u Sarajevu završio književnost i bibliotekarstvo, te je neko vrijeme bio i nastavnik po školama oko Vukovara. Njegove izvještaje objavljivao je Hrvatski radio, sve dok pred kraj nije pao kao žrtva cenzure. Ogorčen, javljao se na Radio 101. Od njega bi ostao upamćen samo glas da se posljednjeg tjedna mjeseca rujna dvojica novinara Slobodne Dalmacije, Zvonimir Krstulović i fotoreporter Matko Biljak, nisu odvažili na hrabar poduhvat i ušli u opkoljeni grad. Biljak je tada snimio najupečatljivije i vjerojatno najvažnije vukovarske ratne fotografije, među njima i sliku Siniše Glavaševića dok čita izvještaj iz Vukovara. U improviziranom studiju u skloništu, stiješnjeni u dva četvorna metra, novinar i leđima okrenut tonski snimatelj. Fotografija je bezbroj puta objavljena, Biljak je, ne vodeći računa o autorskim pravima, dopustio da se ona pretvori u kulturno dobro, u prizor koji se upisao u vizualno pamćenje generacija ljudi. Pritom, slika je poopćena, pa na njoj više ne primjećujemo detalje: Iskrin telefon, studijski gramofon na kojem je ploča, stup kompakt diskova koji izviruje iza novinareve glave, studijsku tehniku koja je u nedostatku prostora postrance slagana, kristalnu pepeljaru, kutiju benston cigareta, igraće karte, što izviruju sa samog ruba slike, Sinišine razgažene cipele, građanska moda s početka osamdesetih, tončevu (možda) Ellesse trenirku… (Miljenko Jergović, Junak našeg doba)

Riječ prva

Priča o Mariji

Priča o gradu

Priča o ljubavi

Priča o vremenu

Priča o neprijateljima

Priča za roditelje

Priča o traženju

Priča o ratu

Priča o ratniku

Priča o djetinjstvu

Priča o porodici

Priča o velikim i malim ljudima

Priča o pjesnicima

Priča o vagabundima

Priča o svemiru

Priča o zagrljaju

Priča o igri

Priča za tebe

Priča o životu

Priča o priči

Prepričana priča

Priča o dobru i zlu

Priča o moru

 

U ovo audio izdanje ugrađeni su fragmenti novinskih izvještaja Siniše Glavaševića iz arhive HRT-a, te šumovi iz otvorene arhive finskog radija (Ylearkisto).

*Knjiga je nastala uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske