Naslov

Gdje smo ovo, pričaj mi

Autor

Barbara Delać, Sara Renar

čita

Barbara Delać

Glazba

Sara Renar

Nakladnik

Audio Store Transonica

Izdanje

Zagreb, 2023.

ISBN

978-953-8329-55-5

Trajanje

0 sati 34 minuta

žanr

uglazbljena poezija

Cijena

12.99€ (97.87kn)

Gdje smo ovo, pričaj mi

Poetsko-glazbeni album Gdje smo ovo, pričaj mi nastao je u suradnji crnogorske spisateljice Barbare Delać i hrvatske kantautorice Sare Renar. Projekt je otvoren za rezidencijalnog boravka Barbare Delać na Akademie der Künste u Berlinu, kada su sinkronizirano nastajali stihovi istoimene poeme i tehno bitovi, semplirani elementi zvukova berlinskog U-Bahna, ambijentalni i atmosferski tonovi koje je komponirala Sara Renar. U Berlinu je premijerno izveden i poetsko-muzički performans, a sada ovaj eksperimentalni i interdisciplinarni materijal objavljujemo kao izvorno audio izdanje.

Ovdje nam, dakle, audio medij - u kojem se organski spajaju tekst i glazba, gdje se smisao i zvučnost riječi prožimaju sa zvukovima užurbanog kretanja - dolazi kao privilegij, jer nam omogućuje da se približimo esenciji ove performativne prakse čak i kada nismo u prilici da tom performansu prisustvujemo. Audio verzija ovog rada, izvorno zamišljenog kao izvedbenog, pruža uzbudljivo mentalno putovanje. Ovdje sami asocijacijama gradimo vizualne manifestacije, dok slušanjem izbliza dolazimo do srži poetskog pisma Barbare Delać. Koje neuvijeno, ali blisko, suvremeno i generacijski, progovara o bitnim dilemama današnjice.

Tekst otvara pitanja o migraciji, nepouzdanosti egzistencije, identitetu, vladajućim društvenim obrascima, ali i ulozi koju danas ima umjetnost, njenim dometima i različitim „načinima djelovanja“. Mjesto radnje poeme je podzemna željeznica u Berlinu, iz koje ne izlazimo za vrijeme trajanja čitavog albuma. Većina likova koji se pojavljuju ima iskustvo egzila: veliki broj migranata iz svih krajeva svijeta u Berlinu pokušava pronaći način za bolji i dostojanstveniji život. Autorica preispituje sa kakvim se izazovima likovi suočavaju u toj potrazi, kakav je Berlin (ili bilo koja svjetska metropola) iz njihove perspektive, kako se promjena prebivališta i boravak u drugoj jezičnoj sredini odražava na osjećaj identiteta, koliko su ostvarive osobne slobode i koliko je (ako jeuopće?) moguće biti slobodan u kapitalističkom društvu sa sve većim klasnim razlikama. Migranti koji su uspjeli doći u Berlin i dalje nisu njegovi građani u pravom smislu te riječi. Voze se u različitim pravcima kao i njihove priče: dok jedni nailaze na ghost stanice i pokušavaju se suočiti sa prošlošću, drugi predviđaju budućnost i tragaju za slobodnim vremenom. Scene su kratke baš kao i vožnja od jedne do druge stanice i prekidaju se reklamnim natpisima, plesom ulične umjetnice, instrukcijama vozača i snovima. Nasuprot ovim likovima jedan dio teksta je posvećen i onima koji se ne pojavljuju u podzemnoj, ali od kojih nam ovisi egzistencija.

Barbara Delać (1994, Kotor) autorka je dvije knjige poezije Tomorrowland (Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu Zoran Radmilović, 2018; Nova knjiga, 2019) i Gdje smo ovo, pričaj mi (OKF, 2020). Laureatkinja je Festivala mladih pesnika (Zaječar, 2017), dobitnica je Brankove nagrade (Novi Sad, 2018), kao i rezidencijalnih stipendija Berlin-Stipendium, koju dodjeljuje Akademija umjetnosti (Berlin, 2019) i Reading Balkans (Priština, 2021). Tokom rezidencije u Njemačkoj napisala je poemu Gdje smo ovo pričaj mi, koja je u Berlinu imala i svoje premijerno, performativno predstavljanje, u saradnji sa kantautorkom Sarom Renar. Poezija joj je prevođena na engleski, njemački, albanski, francuski, slovenački, poljski i grčki.

Sara Renar zagrebačka je kantautorica i multimedijalna umjetnica te pripada skupini najzvučnijih glazbenih imena nove generacije u regiji. Potpisuje tekst i glazbu na pet studijskih izdanja te je dobitnica mnogih nagrada i priznanja za svoj rad, uključujući Porin 2014. za najbolju vokalnu izvedbu te nominaciju za europsku IMPALA nagradu 2016. U posljednjih deset godina Sara Renar je zabilježila gotovo tisuću koncertnih nastupa diljem Europe i regije nastupivši na svim važnijim regionalnim festivalima i koncertnim prostorima. Osim vlastite autorske glazbe, sklada i izvodi glazbu za kazalište (San i Ludilo), video igre (Golf Club Wasteland OST), surađuje sa svjetski priznatim DJ imenima (Insolate, Hibrid, Outcome), književnicima i pjesnicima (Barbara Delać, Marija Dejanović) te radi glazbu za multimedijalne projekte (Poetska mapa Hvara, Četiri bunara: neispričana priča Šibenika, Tracing the memories of Pidzamche)

Projekat je podržan od strane Akademie der Künste, Creative Europe, Opštine Kotor i Art Radionice Lazareti.

foto: Marina Uzelac