Naslov

Čuvar mojih snova

Autor

Ivana Bojanić Matić

čita

svojim glasom

Glazba

Nakladnik

vlastito izdanje

Izdanje

Split, 2022.

ISBN

978-953-48256-2-4

Trajanje

0 sati 53 minuta

žanr

poezija

Čuvar mojih snova

„Čuvar mojih snova” prva je zbirka poezije Ivane Bojanić Matić, izdana u vlastitoj nakladi 2018. godine. Prijateljstvo između dvoje prijatelja je temelj knjige. Kroz stihove i ilustracije upoznajemo to divno prijateljstvo koje ne prestaje – nikada. Osim kroz tekst i audio priču, autoričina želja je ostvariti ovu zbirku poezije i kroz pokret i zvuk, te vizualni identitet.

U Ivaninoj prvoj zbirci poezije, njeni stihovi klize, bilo da se čitaju u sebi ili na glas. Oni su kratki, ali puno govore. Ona govori o prošlosti i o sadašnjosti, ljubavi, prijateljstvu, obitelji, prirodi, unutarnjoj borbi, snovima, boli, sreći i spokoju. Mislim da bi se mnogi čitatelji mogli pronaći u Ivaninim pjesmama jer su one uglavnom o stvarima kroz koje smo i mi sami prošli i kroz koje prolazimo. "Jednostavno je objasniti prašinu ispod tepiha, ali kako je čovjeku ispod kože ne da se objasniti," govori autorica zbirke poezije. - Kristina Ćurić

Lakoća njene misli otvara i najzatvorenije likove, ona se gura u slobodni prostor poput zagonetnog svemirskog dječaka. Skromnost odlikuje njen karakter, vraća nas u vrime kad smo bili ranjiva dica s jednim, istinskim licem. Uživa san čitajuć Ivanine stihove, s jednom njenom posvetom zatvaran ove listove. "Samo su zvijezde savršenstvo kraja." - Kralj Sunca

Ivana Bojanić Matić počinje pokazivati interes za riječi i izražavanje kroz riječi i pokret već u ranom djetinjstvu, kroz razne igre u vrtiću, a pogotovo slušajući audio priče. Stvara svoju maštu i prebacuje ju u skeč s ukućanima ili prijateljima, u ples, a kasnije, u pisanje pjesama i priča koje je slala u Modru lastu. Rođena je 28. 11. u Jelsi na otoku Hvaru. Živjela je u Jelsi, Starom gradu i u Bojanić Badu, njenom najdražem ljetovalištu iz djetinjstva gdje je napisala i svoju prvu pjesmu. Kasnije odlazi u Split gdje živi i danas. 12.07.1997. - taj datum je i njena prekretnica u doživljaju svijeta kada shvaća i prihvaća da je njen svijet sakriven u riječima, njena melodija u tonove slova, njen kontakt s pisanom riječi postaje izraženiji i slijedi događaje, misli, osjećaje, i zapravo, cijeli svoj život stavlja u riječi, riječi, riječi. Split joj otvara neke nove vidike i prijateljstva, ali joj pomalo nedostaje škoj, more, mirna vala njenog prvog intezivnijeg stvaralaštva i tako 2004. počinje pisati na hvarskoj čakavici s naglaskom na vrisniški dijalekt, odakle vuče korijene. Kasnije počinje pisati priče za djecu. To joj pričinja veliko zadovoljstvo jer u pričama je sve moguće i sve može spojiti u jednu cjelinu iz koje kasnije nastaju nove ideje, nove suradnje s različitim umjetnicima, znanstvenicima, nova životna iskustva. Suradnje su njena motivacija i vjera u dobru i izazovnu budućnost, suradnje su njen fokus prema još boljem osobnom stvaralaštvu kao i prema umjetnosti u svojoj biti – učiniti nešto stvarnim, podijeliti ideju s drugima i živjeti život punim plućima.

Marin Cecić, rođen u Splitu (1988.), diplomirani je glazbeni pedagog i teoretičar. Svira klavir, saksofon i piše aranžmane. Aktivno se bavi vođenjem puhačkog orkestra u kojem je dirigent i voditelj škole mladih. Radio je u HNK Split, surađivao i surađuje s mnogobrojnim glazbenicima širom regije, dugogodišnji je član splitskog "rockabilly-ska-punk" benda Justin's Johnson.  2021. godine otvara glazbeni studio ''CEC - production'', a 2022. godine osniva ''Split Rock School'' koja se bavi proučavanjem i obrazovanjem mladih glazbenika i onih koji će tek to postati. 

foto: Ana Maria Fistonić

Popis pjesama:

Čuda prirode

Snovi koje sam život zvala više nisu moji

Kroz riječi ja dišem

U tami, u zjenici oka

Dijalog

Ljubav u meni

More

Moj zapis o škoju

Ljubav moja za tebe

Iskrica života

Prolaznik

Staze sječanja

Sjaj vječnosti

Ja u ljubav vjerujem

Svijet moj u meni

Naša jutra

Ja & ti

Moje more

Novi horizonti

Boje

Dugina livada

Glasnici vremena

Nevidljive sjene

Moje more

U koži

Stvaranje

Najjača svjetlost

Nova jutra

Dok čekam tebe

Vrime more

Prid neveru

Lito je

U Žrnovnici

Daleko je taj dan

Čovik od čelih

Molo žuto sunce

Ovo je štorija oba jednemu boru

Molo smišno sunce

Naronča

Vitar od levonde

Večer

Tebi ću vjerovati

S morem

Noć pasoje, pasoje pomalo

Prijateju, skužoj

Trag neprolaznosti

San

Ni riječi više

Ispod površine

Kao san

Do dna

U nama

Zima u meni

Igra boja

Grad

Nema naslova

Razgovor

Pješčani sat

Čarobna prašina

Mirisi jutra

Jučere, danas, sutra, prikosutra

Dvi glove

A baž i ko zno

Šporki sudi

Lito, sedan urih navečer

Dica

Mater i ćer

Crnilo, oliti, "Kneipp" bila kafa

More zauvik

U šest urih sve je stalo

Pogledaj! Moja ljuska je roze boje

12h

Vjeruj mi tad

Težinom vremena koračam, sasvim tiho

Wish you were here

 

Audio knjiga sadržava sljedeće autorske skladbe:

Frederic Chopin, Nocturnes, Op. 27_ No. 1 in C sharp minor. Larghetto

Relaxing sounds with moonlight in ocean, https://www.facebook.com/dm.media.entertainment

Big Rice Piano, River Of Rhythms, bigricepiano@outlook.com, https://www.youtube.com/user/BigRiceRecords

Svi nositelji autorskih prava su zasticeni, te su svoje autorske skladbe dane besplatno na koristenje iskljucivo kao pratnja u ovoj knjizi.