21/7/2022

Rezultati upitnika provedenog nakon slušanja lektire

U Prvoj gimnaziji Varaždin učenici 2. razreda poslušali su lektirni naslov 'Sjećanje šume' Damira Karakaša.

Iris Dolar

Rezultati upitnika provedenog nakon slušanja lektire

Izrazito pozitivne reakcije dolaze iz varaždinske Prve gimnazije gdje su učenici slušali umjesto da su čitali roman Sjećanje šume Damira Karakaša. U interpretaciji glumca Živka Anočića i produkciji Multimedijalne kolibe, ovo je iskustvo susreta s tekstom pozdravila većina učenika. 

Svega jedan od 39 učenika, koliko ih je ispunilo anketu, imao je poteškoća s praćenjem sadržaja i uključivanjem u raspravu. 64% ih je s lakoćom pratilo tekst i sudjelovalo u debati. Audio knjizi kao mediju prikladnom za nastavu hrvatskog jezika odličnu je ocjenu dalo 40% učenika, dok je 45% njih audio knjizi dalo ocjenu vrlo dobar. Među komentarima ističu se oni o učinku iznenađenja i dojmljivosti iskustva, zvučnim efektima kao elementima koji slušatelja 'uvlače' u radnju i autentičnom lokalnom govoru, koji vjerojatno također pospješuje kvalitetu doživljaja. 

Kako je značajna većina učenika izrazila nadu da to neće biti zadnje djelo za cjelovito čitanje koje je obrađeno putem audio medija, podsjetit ćemo na nekoliko važnih značajki koje razvijamo slušanjem i koje doprinose različitim aspektima socijalne uključenosti. Slušanje knjiga pruža izvjesnu mjeru pravednosti tako što i učenici koji čitaju znatno ispod svoje razine mogu pristupiti istim tekstovima kao i njihovi vršnjaci, što je važno za stvaranje čitateljske zajednice. Osim toga, kad većina ima zadovoljen elementarni uvjet, to da su se učenici upoznali s tekstom, nastavnik može izvući segment teksta i usredotočiti se na njega, što je ključna komponenta, ako govorimo o razumijevanju.

No, osim kao vrlo praktično i učinkovito nastavno pomagalo koje među ostalim djeci demonstrira tečno i točno čitanje, ispravno fraziranje, izgovor i ritam govora, učenici stječu samopuzdanje i time što slušajući imaju osjećaj da ovladavaju relevantnim mislima za raspravu o tekstu. Ta praksa nesumnjivo obogaćuje dječji vokabular, otkrivaju to istraživanja provedena u zemljama u kojima je djeci na raspolaganju bogata ponuda audio izdanja, a nastavnici s tim neposrednim iskustvom ističu da povrh svega, slušanje knjiga lako može rasplamsati čitalačku strast. Mnogo je primjera djece, kažu oni, koja nikad nisu voljela čitati, a po otkriću audio knjiga mole za novu, za vrijeme da slušaju. To je kao da ste nekome otključali čitav svijet - to je razumijevanje bez borbe s dekodiranjem.  

Bez zadrške možemo reći da su kvalitete koje razvijamo slušanjem monumentalne za razvoj čitanja i učenja.