21/7/2022

Kako nastaje audio knjiga

Tehnologija nam je ponudila mnoge načine za pričanje priča, predstavljanje novih ideja i koncepata, iskre koje bi trebale pobuditi našu maštu.

Iris Dolar

Kako nastaje audio knjiga

Dok mnogi čitatelji vole osjećaj (pa čak i miris!) fizičke knjige, drugi više vole praktičnost nošenja cijele biblioteke na svom Kindleu ili pametnom telefonu. Sve veći broj ljudi sluša audio knjige koje nude drugačije i jedinstveno iskustvo pripovijedanja.

Izborom pripovjedača – bez obzira radi li se o utješnoj bliskosti slušanja poznatog glumca ili uživljavanju koje stvara glumačka postava više različitih glasova – upotrebom glazbe i zvučnih efekata, priče možemo oživjeti na nove načine, one mogu postati pratitelj i onima koje tradicionalne ne bismo smatrali čitateljima.

Audio knjige su jedno od najbrže rastućih tržišta u izdavačkoj industriji, potaknuto svojevrsnom audio renesansom koja je također dovela do skokovitog porasta popularnosti podcasta. Prema Udruzi američkih izdavača u 2019. godini preuzimanja audio knjiga u Sjedinjenim su Državama porasla za nevjerojatnih 39% nadovezujući se na stabilan, značajan rast iz prethodnih nekoliko godina. Sve više medijskih kuća recenzira audio knjige, a postoje i nagrade koje posebno slave inovativne i najbolje audio knjige u klasi.

U našoj produkciji audio knjiga nastala je glavnina naslova u ponudi book&zvook biblioteke, no tu su i knjige drugih izdavača, naših partnera koji su nam svoje knjige povjerili na uspješnu digitalnu distribuciju. 

Među njima su recentna izdanja uglednih kuća poput Sandorfa i Malih zvona, kanadskog dvojezičnog izdavača Dominis Publishing, umjetničke organizacije RadioTeatar sa svojim prepoznatljivim izrazom, Teatra Poco Loco ili audiofilskog izdanja vodnjanske Apoteke - prostora za suvremenu umjetnost. U našoj biblioteci možete pronaći izdanja beogradsko-njujorške produkcije Reflektor i zagrebačke Astarta Plus u kojima su na prijelazu milenija, dok se zvuk još oslanjao na fizički nosač, nastala važna književna izdanja u audio formatu. Stoga možemo reći da je najstarije audio izdanje u našem katalogu nastalo još davne 2006., što nam daje za pravo da tvrdimo kako i u nas već postoji tradicija snimanja knjiga.

Ponekad knjiga nije kompatibilna sa audio formatom – primjerice, likovna monografija ili neko drugo izrazito likovno izdanje – no mi sami eksperimentiramo u adaptaciji svih vrsta tekstova u audio medij. Primjerice, stvorili smo igrane audio verzije dječjih poema Ježeva kućica i Šporki Špiro i neposlušna Tonka, a o nastanku knjiga za djecu i nekih specifičnih audio žanrova, poput audio izvornika ili soundscapea,  još ćemo pisati.

Odabir pripovjedača

Odabir pripovjedača za audio knjigu jedna je od najvažnijih odluka koje ćemo donijeti u procesu njenog nastanka, a uključivat će dubinsko istraživanje i raspravu.

Mnogi čitatelji vole intimnost koju osigurava to što sam autor čita svoje riječi. Nekim je autorima pripovijedanje audio knjige prirodno, neki već imaju ranija radijska iskustva poput pjesnika Marka Tomaša ili iskustva na kazališnim daskama, poput pisca Darka Cvijetića, ili bi mogli biti pisac publicistike koji se smatra stručnjakom u svom području čijem ćemo glasu vjerovati više no bilo kojem drugom.

Ipak, glas autora nije uvijek pravi glas za priču. Štoviše, nekim autorima možda neće biti ugodno čitati svoje tekstove naglas, pred mikrofonom ili prolaziti kroz intenzivan i dugotrajan proces snimanja audio knjige. Naš tim dugo i minuciozno razmišlja o tome kako svaku priču oživjeti kroz izgovorenu riječ i koji su glasovi, glazbe i šumovi za to potrebni.

Razumijevanje teksta

Mogli bismo reći da sve počinje tekstom. Prije odabira pripovjedača važno nam je razumjeti koju emociju autor pokušava pobuditi kod svog čitatelja, jer to je ono što nam govori kako taj tekst treba izvesti i kako treba zvučati.

Neka od pitanja s kojima se susrećemo su: je li tekst u prvom ili trećem licu, treba li pripovjedač biti muškarac ili žena, treba li više od jednog glasa ako se perspektiva u tekstu mijenja, postoji li određeni naglasak ili dijalekt koji tekst zahtijeva, treba li nam stariji ili mlađi glas, energija iskričava i dinamična ili smirena poput velikog, sporog vala.

Osim toga, okupiraju nas vrlo praktične stvari, izraziti naglasci ili zahtjevniji izgovori unutar teksta; moramo biti sigurni da manje poznate pojmove, strane riječi i fraze, imena i toponime čitamo točno.

Što tražimo u naratoru

Prvo i najvažnije, tragamo za karakterističnim i lijepim glasom koji će privući i zadržati slušatelja. Snimanje audio knjiga zahtjevan je posao, osim ugodnog glasa trebamo glumicu ili glumca koji se spremni posvetiti tekstu, iščitavati ga, pripremati se unaprijed, ući u njegovu srž. Snimanje audio knjige za njih znači da će živjeti sa svakom riječju tog teksta, često provesti mnogo dana u studiju. Trebaju dobro razumjeti tekst kako bi mogli lagodno izvesti sve njegove sekvence i trebaju biti ustrajni u održavanju dosljednosti te izvedbe tijekom mnogih sati. Zato je dramska režija u audio knjigama kvaliteta koja čini razliku.

Glas, ton i produkcijski pristup mogu se razlikovati od knjige do knjige, ali predanost tekstu osnovna je pretpostavka za uspješno snimanje. Dosljednost studijske izvedbe kojoj prethodi predana priprema.

Proces snimanja

Izrada audio knjige je intenzivan, kreativan i fokusiran proces. Mnoge od naših audio knjiga snimaju se u jednom od naša dva studija kojima upravlja stručni produkcijski tim.

Vrijeme snimanja ovisi o duljini knjige, ali u prosjeku ono traži šest do deset studijskih sesija, no može trajati i znatno duže. Snimanje romana Zločin i kazna – koji smo nedavno snimili u sklopu našeg projekta book&zvook klasici u izevdbi glumca Adriana Pezdirca – trajalo je mnogo tjedana (i mnogo više u pripremi). Postprodukcija knjige koju ćemo objaviti najesen i koja će trajati 25 sati uzet će nam još mnoge tjedne.

Postprodukcija

Nakon snimanja ostajemo sa sirovom snimkom. Prvi korak rada u montaži sastoji se u uklanjanju svih grešaka čitanja, neželjenih šumova pozadine ili govornog aparata, neželjenih pratitelja koji se često i rado ušuljaju. Nastojimo knjige obogatiti zvučnim dizajnom, snimkama iz vlastite arhive, glazbom koja je često skladana upravo za pojedine naslove.

Također, ostavljamo vrijeme za kontrolu kvalitete i korektivno slušanje, kako bismo bili sigurni da objavljujemo knjigu zadovoljavajuće kvalitete.

Nadamo se da ćete otkriti ljepotu slušanja knjiga i prepustiti se tom užitku.