18/6/2023

Originali u Booksi

U srijedu, 21.6. 2023. u 20:00 sati, u sklopu manifestacije Booksa u parku, predstavili smo zbirku naših izvornih audio izdanja. Pridružite nam se!

Originali u Booksi

Riječ je o desetak naslova naše biblioteke koji su mišljeni za medij zvuka i ostvareni u njemu. 

Izvorna audio izdanja uobičajena su pojava u suvremenom izdavaštvu. Naš su prilog novom promišljanju medija zvuka i njegovih narativnih kvaliteta u digitalnoj kulturi.

 

Katarina Luketić

 

Milan Rakovac

 

Ivica Đikić

 

Petar Milat

 

Adrian Oproiu

 

Gabrijela Bionda

 

Ljiljana Filipović

 

Na predstavljanju su nam se pridružili:

dr LJILJANA FILIPOVIĆ, književnica i filozofkinja

MILAN RAKOVAC, književnik, publicist i prevoditelj

KATARINA LUKETIĆ, književna teoretičarka i urednica

MONIKA HERCEG, pjesnikinja i književna urednica

dr GABRIJELA BIONDA, Filozofski fakultet u Zagrebu

IVICA ĐIKIĆ, pisac i novinar

PAULA ZORE, Platforma za reproduktivnu pravdu

PETAR MILAT, književni urednik, Multimedijalni institut

ADRIAN OPROIU, pjesnik i glazbenik

VID BEŠLIĆ, pjesnik i glumac

DENI PLAVČIĆ, glazbenik, duduk

STANISLAV KOVAČIĆ, glazbenik, violoncello

Stanislav Kovačić

 

Vid Bešlić

 

 

 

Deni Plavčić

 

Jedinstvena zbirka audio knjiga u svom je formalnom smislu izrazito raznorodna - obuhvaća poetske i glazbene eksperimente, književno-teorijsko predavanje, pomak u dijalektalni govor otočke čakavice, historiografske notice, jednu audiomonografiju, nekoliko dječjih izdanja i ediciju soundscape. Tematski sasvim udaljeni, audio originali vezani su zajedničkim nazivnikom, izrazitim i sasvim jedinstvenim akustičkim iskustvom.

BEZ ZASTOJA I BEZ STRAHA, pjesnička je zbirka, ili preciznije, pjesnički zbor glasova suvremenih domaćih pjesnikinja u izboru Aide Bagić i Sanje Baković, uz glazbene aranžmane Mara Marketa. Ova jedinstvena zbirka nastala na poticaj Platforme za reproduktivnu pravdu i Zaklade Solidarna.

DIVERTIMJENTI I LAVURI KROZ GODIŠĆE NA HVORU, naše je prvo izdanje na čakavskom dijalektu. Hvarska pjesnikinja Marica Buratović iščitava svoje pjesme u prozi, svaku naslovljenu po mjesecu u godini. Izdanju je pridodan i akustički aranžiran rječnik otočkog govora. 

BALKANSKA PREDAVANJA: ŠEST PRIJEDLOGA ZA SLJEDEĆE DESETLJEĆE prva je naša domaća publicistička knjiga pisana za slušanje. Katarina Luketić, renomirana književna teoretičarka i urednica, za okosnicu svakog svog predavanja uzima po jedan pojam kojim nas vodi kroz meandre suvremene književne produkcije. O tom izuzetno kompleksnom i uzbudljivom zvučnom štivu Nada Beroš napisala je osvrt naslovljen 'Poništavanje gravitacije'.

GRAD PO MJERI ČOVJEKA KOJI MOŽE VOLJETI je pjesnički recital Monike Herceg i njenih gostiju, snimljen u gradskom parku u Petrinji, u listopadu 2021.

ZAGREB-ALTERNATIVNI VODIČ je zbirka kratkih priča o skrivenoj povijesti Zagreba iz rukopisne ostavštine političke novinarke Jasne Babić.

MINIJATURE O ZVUKU Ante Perkovića također bi se moglo kategorizirati kao rukopisnu ostavštinu. Ipak, Antinih 5 kratkih eseja o fenomenu zvuka akustička su igra, mali i smjeli eksperiment koji nam može poslužiti i kao smjerokaz u promišljanju zvuka.

FRANCI AUDIOMONOGRAFIJA najnovija je knjiga naše narativne zbirke izvornika. Posvećena je kulturnom i umjetničkom fenomenu istarskog glazbenog i konceptualnog umjetnika Francija Blaškovića. O knjizi je Lujo Parežanin nedavno objavio osvrt na portalu Kritika Hrvatskog društva pisaca. https://kritika-hdp.hr/aj-pici/

HORTUS DELICIARUM je dvojezična, glazbena i poetska zbirka rumunjskog pjesnika iz Zagreba, Adriana Oproiua. Glazbeni producent izdanja je Nenad Kovačić, a urednički ga potpisuje Goran Čolakhodžić. 

Edicija dječjih knjiga: DISKO ZA DJECU Stanislava Kovačića; žROCK Gordane Kordić Radovanović i Ivice Radovanovića.

Edicija SOUNDSCAPE su zvučni kolaži, umirujući akustički krajolici, dramaturški građene i uređene snimke prirode.