Naslov

Zločin i kazna

Autor

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

čita

Adrian Pezdirc

Glazba

Tell No Tales

Nakladnik

Audio Store Transonica

Prevoditelj

Iso Velikanović

Izdanje

Zagreb, 2023.

ISBN

978-953-8329-37-1

Trajanje

26 sati 2 minuta

žanr

roman

Cijena

19.99€ (150.61kn)

Zločin i kazna

Rodion Romanovič Raskoljnikov, bivši student prava, živi u siromaštvu i kaosu Sankt Petersburga. Odlučuje - putem kontradiktornih teorija utilitarizma i uvjerenja da izvanredni ljudi imaju ‘pravo na prijestup’ - ubiti Aljonu Ivanovnu, ženu kod koje sam zalaže obiteljsko srebro. Aljonina polusestra, Lizaveta, dolazi dok on pretura po Aljoninoj imovini, te i nju ubija. U međuvremenu se sprijateljuje s alkoholičarom Marmeladovim, čija je kći Sonja prisiljena na prostituciju kako bi uzdržavala obitelj. Stari prijatelj, Razumihin, također ulazi u njegov život, zabrinut zbog njegovog nenormalnog ponašanja. Osim toga, Raskoljnikovljeva sestra, Avotja Romanovna, koja je napustila svoj posao guvernante za Svidrigailova zbog njegovih nedoličnih poteza prema njoj, stiže u St. Petersburg s njihovom majkom. Dunja se namjerava udati za čovjeka po imenu Lužin kako bi poboljšala svoj financijski i društveni položaj. Narativ prati preokrete Raskoljnikovljevih emocija i razrađuje njegovu borbu sa savješću i stezanjem omče sumnje oko njega. To je u najkraćim crtama fabula ovog vrhunskog remek djela svjetske književnosti, romana koji je Fjodora Dostojevskog smjestio u red najvećih svjetskih romanopisaca. Ovaj izvanredni, starinski ruski klasik, 157 godina od svog objavljivanja dobio je hrvatsku audio verziju u superiornoj izvedbi Adriana Pezdirca.

Djelo koje uvijek iznova rađa intelektualnu aktivnost i uznemiruje savjest.

Ova je priča jedna od najboljih uopće napisanih psihopatoloških studija krivnje.

Roman o zločinu Rodiona Raskoljnjikova, studenta koji je izgradio cijelu teoriju da bi ubio staru lihvaricu, a zatim je bio natjeran imperativom svojih psihičkih doživljavanja i vještim djelovanjem sudskog istražitelja da to ubojstvo prizna i podnese tešku kaznu, bez sumnje je najcjelovitiji roman Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, roman s najskladnijom strukturom i ravnotežom pojedinih njegovih elemenata, najvećom dinamikom i najpotpunijom sadržajnošću. To je njegov prvi problematsko-filozofski roman izgrađen na osnovi kriminalne fabule, koji ujedno razvija psihološko oblikovanje karaktera sve do prodiranja u psihopatološke pojave, a ujedno sadržava u sebi i značajne elemente socijalno analitičkog postupka koji je toliko značajan za europski, a posebno ruski realizam. U ovom romanu kao da se ukrštava, a ujedno i račva problematika europskog romana 19. stoljeća, a nagovještavaju mnogi postupci suvremenog romana. (Aleksandar Flaker)

Po korištenju popularnih žanrova i transformaciji trilera u metafizički roman, Dostojevski je moderan i danas.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski rođen je u Moskvi 1821. Živio je životom mračnim i dramatičnim poput romana koje je pisao. Kratki prvi roman, Jadnici (1846.), donio mu je trenutačni uspjeh, ali njegova je spisateljska karijera prekinuta 1849. uhićenjem zbog navodne subverzije protiv cara Nikole I. Zatvorska iskustva povezana s njegovim obraćenjem religioznoj filozofiji činila su osnovu za njegove velike romane. Slučajni brak s Anom Snitkinom, nakon razdoblja potpune neimaštine izazvane njegovim kompulzivnim kockanjem, dao je Dostojevskom emocionalnu stabilnost da završi Zločin i kaznu (1866.), Idiota (1868 – 1869.), Opsjednute (1871–1872), i Braću Karamazove (1879–1880). Kada je umro 1881. godine, ostavio je djela za koja će se pokazati da su presudno utjecala na mislioce i pisce zapadnog svijeta.

Adrian Pezdirc

 

Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.

 

Dostojevski je svoje najpoznatije djelo 'Zločin i kazna' napisao u izuzetno kratkom roku kako bi isplatio kockarske dugove. Izdavač ga je ucjenjivao da objavi još jednu knjigu, pa je napisao i 'Kockara'.