Naslov

Zelenbabini darovi

Autor

Ivana Nešić

čita

Svetlana Patafta

Nakladnik

SNV - Srpsko narodno vijeće, Audio Store Transonica

Izdanje

Zagreb, 2023.

ISBN

978-953-8329-56-2

Trajanje

7 sati 22 minuta

žanr

roman

Cijena

12.99€ (97.87kn)

Zelenbabini darovi

Mika je dobronamjeran dječak koji živi s bakom, a najviše uživa kada se zavali u travu sa slatkišem u jednom džepu i knjigom o junacima u drugom. Skrovište od mrzovoljnog susjeda i nasilnih dječaka pronašao je na livadi podno stabla kruške. No Mika nije ni slutio da se baš u tom stablu krije tajna. U duplji stare kruške živi kolonija malih čudesnih bića maljutaka, a starješina će Miki povjeriti poseban zadatak. 

Vođen željom da spasi svijet, ali ne sasvim lišen sebičnih motiva, Mika će proći kroz čudesne svjetove i neobična iskušenja. Pridružit će mu se maljutak Zaviša i nesvakidašnja kornjača po imenu Paun. Na putovanju prepunom nevjerojatnih doživljaja proći će kroz šumu, tunele, pećinu koja plače, pa čak i vatru, susresti kamenog medvjeda, hipnotiziranog pijetla, vodenjake, rusalke i druge fantastične stvorove. Svaki iz svog razloga, Mika i maljutak Zaviša zateći će se u službi kod Zelenbabe, starice velike moći i tajanstvenog porijekla. Hoće li dječak i maljutak uspjeti savladati moćna mitska bića i dokazati da zaslužuju tajanstvene Zelenbabine darove?

Roman Zelenbabini darovi objavljen je 2013., a iste je godine dobio prestižne nagrade, pohvale kritike i osvojio ljubav čitalačke publike, te je uvršten u lektiru za peti razred osnovne škole u Srbiji.

Ivana Nešić, književnica, povjesničarka umjetnosti i prevoditeljica, rođena je 1981. u Ćupriji, a danas živi u Beogradu. Djela su joj inspirirana balkanskom mitologijom i pričama koje je slušala u djetinjstvu. Do sada je objavila knjige: Zelenbabini darovi (2013), Tajna nemuštog jezika (2014), Novčić sudbine (2022), Misija: Muzej (2017) i Priče o prkosnim Srpkinjama (2018). Godinama vodi blog Obor čuda zlog praseta. Prevodi s engleskog i njemačkog jezika. Dobitnica je više domaćih i međunarodnih književnih nagrada.

Ilustracija na naslovnici: Freepik