Naslov

Sjećanje šume

Autor

Damir Karakaš

čita

Živko Anočić

Nakladnik

Multimedijalna koliba

Izdanje

Zagreb, 2019.

ISBN

-

Trajanje

3 sati 39 minuta

žanr

roman

Cijena

9.99€ (75.27kn)

Sjećanje šume

Sjećanje šume Damira Karakaša kratki je roman poetskog tempa, knjiga o jednom neobičnom odrastanju pod sjenom misterija koji se krije u samom tijelu. Knjiga u kojoj se natječu strah i volja, dodiruje trauma, humor i poezija. Knjiga s ruba šume, posve karakaševska, uvrnuta u svojoj logici, točna i tečna, pomaknuta i razumljiva, knjiga koja može u svijet. Mala velika knjiga.  - Robert Perišić

Citirani ulomak piščeva kolege i prijatelja Roberta Perišića možda je najbolji poziv slušatelju da kroči u gustu šumu literarnog imaginarija Damira Karakaša. Ovo je roman o djetinjstvu, a o tom važnom formativnom periodu svakog čovjeka, pisac, smatra Karakaš, ima samo jednom pravo pisati. Sjećanje šume njegov je takav pokušaj, pokušaj na koji je čekao gotovo pola stoljeća. Čekanje se isplatilo jer je materijal odležao na podlozi iskustva i fermentirao u opojan narativ. 

Sjećanje šume moćno je štivo jer je takva autorova vještina zapažanja i pripovijedanja kojima dotiče kako one najfinije predjele unutarnjeg svijeta jednog krhkog dječaka u surovom ličkom selu sedamdesetih godina, tako i one najskrivenije zakutke vjekovnog sjećanja šume. Rezultat je razgranata lirska čarolija koja će ostati u slušatelju još dugo nakon slušanja Sjećanja šume.

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica, pored Brinja u Lici. Objavio je knjigu putopisa Bosanci su dobri ljudi, zbirke priča Eskimi, Pukovnik Beethoven i Kino Lika, po kojoj je snimljen istoimeni film, te romane Kombetari, Kako sam ušao u Europu, Sjajno mjesto za nesreću, Blue Moon i Sjećanje šume (nagrade Fric i Kočićevo pero). Piše kazališne komade koji se izvode u Hrvatskoj i inozemstvu. Prevođen je na desetak jezika. Živi u Zagrebu.

oblikovanje naslovnice: Nikolina Fuzul

Damir Karakaš/ foto: Denis Lovrović