Naslov

Preobrazba

Autor

Franz Kafka

čita

Rakan Rushaidat

Glazba

Soundroll

Nakladnik

Audio Store Transonica

Prevoditelj

Svevlad Slamnig

Izdanje

Zagreb, 2024.

ISBN

978-953-8329-58-6

Trajanje

2 sati 23 minuta

žanr

pripovijetka

Cijena

9.99€ (75.27kn)

Preobrazba

Pripovijetka 'Preobrazba' donosi nam priču o trgovačkom putniku Gregoru Samsi čiji se život potpuno promijeni kada se jednoga jutra probudi kao golemi kukac. Služeći se fantastičnim i apsurdnim, Kafka Gregorovom preobrazbom prikazuje i kritizira moderno društvo te dehumanizaciju, otuđenost i slične probleme kojima je izložen pojedinac u društvu koje mu uskraćuje slobodu. Objavljen prije više od stotinu godina, ovaj avangardni lektirni klasik, aktualan je možda i više nego u vrijeme kada je napisan, sada je tu u suvremenom formatu audio knjige, u zanimljivom čitanju Rakana Rushaidata koji svojim vrhunskim glumačkim umijećem uvjerljivo oslikava atmosferu nadrealnog i začudnog, paradoksalnog, ugođaj prigušene jeze, tjeskobu odsustva logike, grobnu hladnoću otuđenja. (book&zvook)

Franz Kafka nije samo klasik moderne književnosti; njegov život i djelo postali su svojevrsnom legendom dvadesetog stoljeća. Pridjev 'kafkijanski', izveden iz njegova imena, ušao je u svagdašnji govor, danas ga rabe i ljudi koji možda i nisu čitali njegova djela, ali znaju da se njime označuje neka bezizlana izgubljenost u prostoru i vremenu, neka unutarnja nelagoda povezana sa strahom, ali i otporom, koja  nas tako često obuzme kada osjećamo da naša subina ovisi o nekoj i nečijoj moći na koju ne možemo nikako utjecati. 

Široko je poznato da je Franz Kafka (1883-1924) živio kao činovnik koji se morao izdržavati od uredskog posla koji dakako nije volio, da se osjećao pomalo strancem kao Židov kojemu je materinji jezik njemački a živi u Pragu, pa nijednoj zajednici dokraja ne pripada, da se nije osobito slagao ni s vlastitim oce i da je umro dosta mlad od tuberkuloze, zatraživši prije smrti od prijatelja Maxa Broda da spali sve njegove rukopise. Dakako, prijatelj mu posljenju želju nije ispunio. (Milivoj Solar)