Naslov

Preljubnik

Autor

Ljiljana Filipović

čita

Ljiljana Filipović

Nakladnik

Audio Store Transonica

Izdanje

Zagreb, 2022.

ISBN

978-953-8329-30-2

Trajanje

4 sati 47 minuta

žanr

roman

Cijena

9.99€ (75.27kn)

Preljubnik

Preljubnik je pripovijest o prijateljstvu, izdajama i iluzijama, o trojici nerazdvojnih prijatelja. Iznenadna smrt jednog od njih razotkriva njihove samoobmane, krivnje i samoće. Trenutak kad druga dvojica, Selica i Iskra, saznaju vijest o prijateljevoj smrti, ujedno je i njihovo posljednje druženje. Selica se naglo udaljio od Iskre. Više nije bio u stanju s njim prijateljevati no nastavlja razgovore sa smrtno stradalim Davidom. Seličina djevojka Titi ne može izdržati njegovu opsjednutost tom smrću te prihvaća volonterski posao i napušta zemlju. Time postaje još jednom od njegovih opsesija koje do krajnosti dovodi iznenadni ulazak slikara u njegov život, kojeg je slomila vlastita preljubnička životna priča. Ubrzo Selica uviđa da Preljubnik, kako ga svi podrugljivo zovu, svojata njegove dijelove živote. Za obojicu je to prijelomni trenutak suočavanja s vlastitim samoobmanama.

Audio izdanje koje je pred vama dolazi u uzvedbi same autorice.  

Likovno rješenje naslovnice: Marko Golub

 

Ljiljana Filipović ne može da i hoće pisati s nekog naivnog stajališta, a zazoru od trivijalnosti u njezinu se slučaju pridružuje još jedan zazor, zazor od književnog trivijaliziranja kritičkoga stava spram suvremenoga svijeta kakav poznajemo iz njezinih esejističkih knjiga, na primjer sjajnoga Kluba krivaca. Ova se knjiga otvara tek uz recipročnu čitateljevu otvorenost: treba slijediti likove, treba zapaziti rečenice, treba pristati na nedokučivost. Onda počinje fascinirati i pretvara se u potrebu da čitamo dalje i dalje ... Nadežda Čačinović

 

Ljiljana Filipović, filozofkinja i spisateljica, rođena je u Zagrebu gdje je magistrirala, doktorirala i habilitirala na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta. Autorica je nekoliko romana i filozofskih knjiga te desetak radio drama i dvadesetak radio adaptacija. Dugogodišnja izvanredna profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i urednica na trećem programu Hrvatskog radija. Objavljuje radove koji se tematski bave objašnjenjem kulturoloških fenomena interakcijom filozofije i psihoanalize. Objavljene knjige: Nevidljivi pas (roman; Novi Sad: Dnevnik 1985.); Filozofija i antipsihijatrija Ronalda D. Lainga (filozofska studija; Zagreb: Hrvatsko filozofsko društvo 1990.); Nesvjesno u filozofiji (filozofska studija; Zagreb: Izdanja Antibarbarus 1997.); Sokol u šusteraju (roman; Zagreb: Ženska infoteka 2001.); Javne samoće (eseji; Zagreb: Tvrđa, HDP, Izdanja Antibarbarus, Zagreb 2006.); Nestali ljudi (roman; Zagreb: Profil, 2007.); Prazne tvornice (eseji; Zagreb: Antibarbarus 2008.); Scenariji kože (eseji; Zagreb: Antibarbarus, 2012.);  Klub krivaca (esejistika, Zagreb: Izdanja Antibarbarus 2016.)

Ljiljana Filipović