Naslov

Ponavljanje

Autor

Ivica Đikić

čita

Goran Bogdan

Glazba

Mate Matišić

Nakladnik

Audio Store Transonica

Izdanje

Zagreb, 2019

ISBN

978-953-8329-01-2

Trajanje

2 sati 52 minuta

žanr

roman

Ponavljanje

U romanu ‘Ponavljanje’ (2014.) Ivica Đikić ispričao je priču o suvremenom čovjeku koji se sve teže snalazi u zadanim koordinatama života nagrizenog otuđenjem i depresijom. Roman je to o ljubavi i strahu od nje, o nestancima i rastancima, o potisnutoj obiteljskoj boli i sramoti, o poznatim i nepoznatim grobljima nad kojima lete ptice Luce Meštrović, koje će donijeti glasove nestalih ili zauvijek odnijeti vjeru u čudo.

Radnja je smještena između Zagreba i Bosne i Hercegovine, čime autor povezuje sebi bliske prostore snažno obilježene nedavnom prošlošću. U središtu zbivanja ljubavni je trokut između bivšeg novinara Marka Kelave, njegove zaručnice Dijane Lovrić i mladog fratra Ljube Pavlovića. Dijana, urednica u jednoj izdavačkoj kući, po službenom zadatku putuje u samostan na Šćitu u Rami, ali je snježna mećava primora da provede jednu noć kod Markove obitelji. 

Dijalozi Dijane i članova Markove obitelji koje prekidaju telefonski pozivi Marka i fra Ljube, nesretno zaljubljenog u Dijanu, našli su pravi mediji u ovoj audio inačici „Ponavljanja“. Majstorska interpretacija glumca Gorana Bogdana ovoj je suptilnoj drami kondenziranoj u jednoj zimskoj noći bez sumnje dala dodatnu vrijednost. Izražajna i sugestivna interpretacija teksta, koji leži glumčevu senzibilitetu, „Ponavljanju“ će zasigurno donijeti širok auditorij.

Ivica Đikić rođen je 1977. u Tomislavgradu (BiH), a živi u Zagrebu. Novinarstvom se profesionalno počeo baviti 1994. u Slobodnoj Dalmaciji, a u tjedniku Feral Tribune bio je novinar i urednik od 1997. do gašenja lista 2008. Bio je glavni urednik riječkog Novog lista i tjednika Novosti.

Objavio je romane Cirkus Columbia, Sanjao sam slonove, Ponavljanje i Beara – dokumentarni roman o genocidu u Srebrenici, zbirku priča Ništa sljezove boje, tri publicističke knjige: Domovinski obrat – politička biografija Stipe Mesića; Gotovina, stvarnost i mit, te Šarik Tara: Život i zbirku poezije Ostatak svijeta. i tri publicističke knjige: Domovinski obrat – politička biografija Stipe Mesića (VBZ, Zagreb, 2004.), Gotovina, stvarnost i mit (Novi Liber, Zagreb, 2010.), u suautorstvu s Davorom Krilom i Borisom Pavelićem, te Šarik Tara: Život (Novi Liber, Zagreb, 2013.)

 

 

Ivica Đikić/ foto: Ladislav Tomičić