Naslov

Paralaksa: vodič za razumevanje stvarnosti

Autor

Bojan Džodan

čita

Ivana Đorđević

Nakladnik

SNV - Srpsko narodno vijeće, Audio Store Transonica

Izdanje

Zagreb, 2023.

ISBN

978-953-8329-51-7

Trajanje

7 sati 16 minuta

žanr

esej, publicistika, popularnoznanstveni tekstovi

Cijena

8.99€ (67.74kn)

Paralaksa: vodič za razumevanje stvarnosti

Opčinjenost fenomenima koje tumačimo kao „uzlete ljudskog duha“ čini da Bojan Džodan, u svojoj radoznalosti i spremnosti da to s drugima dijeli, donekle podsjeća na Josea Arcadia Buendiju iz Markesovog remek djela Sto godina samoće; Buendia je bio „omađijan“ lupom, magnetom ili ledom, dok Bojan Džodan svoja tri elementa nalazi u znanosti, umjetnosti i civilizaciji.

Ilustracija Mandelbrotovog skupa na koju se referira Džodan u 41. minuti trećeg poglavlja

Paralakse Bojana Džodana mogu se čitati redom, mogu se čitati napreskokce, sasvim je svejedno. Svaka Bojanova paralaksa je onaj prijatelj-vodič koji dobro poznaje stazu kojom idete. A samo vaš izbor je što ćete učiniti kada naiđete na magnet, lupu ili led. – Iz predgovora Igora Rilla

 

Bojan Džodan, rođen 1985. godine u Gospiću, samostalni je umjetnik i novinar, a živi i radi u Beogradu. Uz studij fizike bavio se fotografijom i video produkcijom, što je od 2012. godine postala i njegova profesija. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima su najistaknutije prva mjesta na međunarodnim natjecanjima Photolympic 2018. i 2019. godine. Sudjelovao je na više od 30 grupnih izložbi i organizirao četiri samostalne izložbe fotografija. Bavi se pisanjem, a tekstovi su mu objavljivani u časopisima Elementi, Odiseja i tjedniku NIN. Od 2018. godine vodi blog Paralaksa sa željom da doprinese popularizaciji znanosti čime je uspješno privukao veliku publiku na društvenim mrežama. Priče o temama iz znanosti i umjetnosti objedinio je u knjigu Paralaksa, a nove priče i dalje objavljuje na sajtu www.paralaksa.blog.

Bojan Džodan