Naslov

Malo-malo pa slon

Autor

Dejan Aleksić

čita

Dejan Aleksić

Glazba

Maro Market

Nakladnik

SNV - Srpsko narodno vijeće, Audio Store Transonica

Izdanje

Zagreb, 2023.

ISBN

ISBN 978-953-8329-47-0

Trajanje

2 sati 2 minuta

žanr

priče za djecu

Cijena

8.99€ (67.74kn)

Malo-malo pa slon

Dejan Aleksić u Srbiji je poznat pisac, njegove su knjige dobile brojne nagrade i priznanja. No, važnije od toga, Dejan Aleksić poznat je i mlađim generacijama, jer ga djeca mogu lako sresti u čitankama i u lektiri. Nešto je u načinu na koji se Aleksić obraća svojoj publici. Zato smo ga i pozvali da malu-veliku knjigu priča Malo-malo pa slon sam pročita za našu biblioteku knjiga book&zvook.

Za knjigu Malo-malo pa slon Dejan Aleksić dobio je nagradu Duško Radović, nagradu nazvanu po jednom od najznačajnijih srpskih pisaca. Ovdje o njoj pišemo i stoga što obrazloženje te nagrade govori puno o piscu Aleksiću i knjizi koja je pred vama. Stajalo je u tom obrazloženju da se, baš poput Radovića, i Aleksić djeci obraća s poštovanjem i uvažavanjem, da je on zahtjevan pisac za zahtjevnu djecu, zabavan pisac za djecu koju je teško zabaviti. Aleksićev humor, pišu, baš kao i pristup djeci, uvijek je na drugu, treću, nikad na prvu loptu. Tako je i u Slonu koji je mali Becket za djecu, duhovita, maštovita i inteligentna zbirka priča puna neočekivanih jezičnih i dramskih obrata, lišena općih mjesta i slatkih udvaranja. U rječniku ove knjige nema deminutiva, nema lažnih emocija, sa djecom se ophodi ozbiljno i odgovorno. I još je žiri nagrade 'Radović' napisao da je Slon djelo jednog novog Radovića, modernog i mudrog, najmlađeg Radovića u književnosti za djecu do danas.

To je usitinu tako. Uvjerit ćete se sami, ako se prepustite mirnom, nenametljivom pripovjedačkom stilu samog autora i vrlo maštovitoj glazbi koju je skladao Maro Market. Dodali smo pričama i nešto šumova, škripe i krckanja iz našeg tajanstvenog zvučnog laboratorija.

Dejan Aleksić (1972.), pjesnik je i autor književnosti i kazališnih komada za djecu. Jedan je od na najviđenijih srpskih pjesnika srednje generacije. Objavio je više od dvadeset knjiga za odrasle i za djecu. Za svoj književni rad dobio je brojne nagrade i priznanja: “Brankova nagrada”, “Prosvetina nagrada”, nagrada “Matićev šal”, nagrada “Branko Miljković”, nagrada “Meša Selimović” nagrada “Politikin zabavnik” (dva puta), nagrada “Neven” (dva puta), Nagrada Sajma knjiga u Banjaluci – “Gomionica” (dva puta), Nagrada Radio Beograda (dva puta), “Nagrada Zmajevih dečjih igara za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu”, “Risto Ratković”, Srebrno Gašino pero (dva puta). Član je Srpskog književnog društva. Živi u Kraljevu. Radi kao glavni i odgovorni urednik u izdavačkoj djelatnosti tamošnje biblioteke.

Ova je knjiga naš suizdavački projekt sa Srpskim narodnim vijećem, objavljena uz potporu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.