Naslov

Jedna žena

Autor

Annie Ernaux

čita

Alma Prica

Glazba

Maro Market

Nakladnik

Audio Store Transonica

Prevoditelj

Marko Gregorić

Izdanje

Zagreb, 2024.

ISBN

978-953-8329-67-8

Trajanje

1 sati 59 minuta

žanr

roman

Cijena

9.99€ (75.27kn)

Jedna žena

Nakon "Događaja" kojeg je pročitala Nina Violić i romana "Samo strast" u izvedbi Lele Margitić, book&zvook predstavlja treću audio knjigu Annie Ernaux u suptilnoj i uvjerljivoj izvedbi još jedne dramske prvakinje, Alme Price.

Kratki roman Annie Ernaux "Jedna žena" autorica je posvetila ženi čiji je život formirao i njezin: svojoj netom preminuloj majci. Konzervativizam, tradicija, rodni i klasni identitet samo su neka od pitanja kroz koja Ernaux, odvagujući osjećaje te izbjegavajući klišeje, pruža gotovo dokumentaristički uvid u žensku egzistenciju -  od djevojaštva, preko majčinstva pa sve do starosti zasjenjene demencijom i neminovnom smrti.

Ernaux donosi memoarske bilješke o sudbini svoje majke, razložene u slike staračkih domova i bolnica, tvornice u kojoj je prisiljena raditi kao mlada, u doba kada se francusko društvo nalazi na pragu tranzicije u otvorenije, kada obrazovanje postaje ulaznicom u povlašteni svijet srednje klase. Porijeklom iz ruralne, predrasudama bremenite Normandije, ona svim silama nastoji izbjeći konzervativno rodno nasljeđe te osigurati dostojanstveniji život za svoju kćer. Trnovit je to put na kojem su međugeneracijski konflikti neizbježni, put između budućeg, dostojanstvenijeg života i sadašnjosti koju pokušavamo napustiti, katkad ni ne znajući što ćemo ondje zapravo ostaviti.

Nobelova nagrada 2022. godine Annie Ernaux istaknula je kao jednu od najčitanijih suvremenih francuskih književnica i upoznala široko čitateljstvo s njezinim snažnim djelima koja istražuju sjećanja, identitete, klase i feminizam. Rođena 1940. u radničkoj obitelji, svoje pisanje ukorjenjuje u osobnim iskustvima i sjećanjima, nastojeći uhvatiti i dočarati suštinu običnih života. Sirovim i izravnim stilom, Ernaux vješto ispituje presječene slojeve društva, pokazujući oštru svijest o društvenim ograničenjima i očekivanjima nametnutim ženama.

"Annie Ernaux je srušila sve tabue o tome što žene smiju, a što ne smiju pisati." - The New York Times

"Drugim riječima, to je ljubavna priča, gorko-slatka kao i sve najbolje. Koliko o svakoj ženi, toliko i o jednoj posebnoj, francuska autorica Ernaux u svom autobiografskom romanu lakonski opisuje surove stvarnosti starosti za ženu koja je nekada bila živahna i - neovisna."  - Kirkus Reviews

"Ne radi se o prosječnim memoarima žalosti. Oplakujući svoju majku, Ernaux počinje stavljati riječi na papir, isprva iz osjećaja potrebe, a zatim, kako se riječi gomilaju, 'jer je na meni red da je dovedem na svijet'. Pokušava 'uhvatiti pravu ženu, onu koja je postojala neovisno o meni, rođenu na periferiji malog normandijskog gradića'." - Lauren Elkin, The Times Literary Supplement"

Izvorno izdanje: Une Femme © Éditions Gallimard, Paris, 1987.

Audio knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ureda za kulturu Grada Zagreba.