Naslov

Gigakapitalisti

Autor

Riccardo Staglianò

čita

Hrvoje Krešić

Nakladnik

Audio Store Transonica

Prevoditelj

Antonija Radić

Izdanje

Zagreb, 2024.

ISBN

978-953-8329-64-7

Trajanje

4 sati 42 minuta

žanr

esej, publicistika

Cijena

12.99€ (97.87kn)

Gigakapitalisti

Bogataša je bilo i uvijek će ih biti. Ali ako su oni iz prošlosti bili megakapitalisti, ovi današnji su gigakapitalisti. Za njih je pandemija koju mnogi nisu preživjeli bila božji dar. Jeff Bezos dodao je osamdesetak milijardi dolara svom već pozamašnom bogatstvu. Elon Musk ga je na trenutak prestigao kao najbogatijeg čovjeka na svijetu. Virtualna nacija od gotovo tri milijarde korisnika koju je osnovao Mark Zuckerberg, da je stvarna, bila bi najmnogoljudnija na svijetu. Bill Gates je… Bill Gates.

Ali nije stvar samo u količini novca. Radi se o tome da ta količina daje pojedincima moć koja je nekad pripadala samo suverenim državama. Kako zaustaviti putanju ove šačice plutokrata prema novim vrstama monopola, gigakapitalista koji teže ne samo utjecaju na ono što kupujemo nego i na ono što mislimo, govorimo i jesmo? Autor nudi odgovor: "s pravednim porezima, boljim zakonima, s više prava za izrabljivane radnike i novom kolektivnom sviješću. Za povezivanje svih mogućih tržišta u nadnaravni biznis-konglomerat imaju oko sokolovo, ali su slijepi poput mačića pred nečim što im je toliko očito i pred nosom: tko više ima, više mora dati. Točka.

Ovom ću knjigom pokušati skicirati identikit apsolutnih prvaka tog novog soja ultrabogataša. Ne iz klasne zavisti – prilično sam zadovoljan novcem koji imam i ne vidim ništa loše u tome što postoje ljudi koji ga imaju mnogo više – nego zato što mi se čini da bogatstvo Billa Gatesa, Jeffa Bezosa, Elona Muska, Marka Zuckerberga i njima sličnih nije kompatibilno s demokracijom. U smislu da se te zastrašujuće količine novca neizbježno pretvaraju u jednako zastrašujuću moć. Pri čemu mislim i na moć interveniranja u donošenje zakona koji, primjerice, propisuju koliko tko poreza mora platiti (vrijedi napomenuti kako sva ta gospoda imaju najmanje dva zanimanja: svoj posao i i izbjegavanje poreza). Motiv koji se provlači kroz biografije svih njih, a koji je novost, jest da je riječ o privatnim osobama kojima je dopušteno ono što je nekad bilo dopušteno samo državama."

Kad bismo svi postali svjesni svih nepravdi opisanih u ovom panoramskom pregledu multinacionalnih kompanija koje upravljaju svjetskom ekonomijom, pa i šire, možda bismo doista mogli izgraditi bolje društvo. (La Republica)

Poslušajte Gigakapitaliste u uvjerljivoj interpretaciji Stagianòovog kolege novinara Hrvoja Krešića, koji tom tekstu prilazi s punim profesionalni razumijevanjem. 

Hrvoje Krešić i Riccardo Staglianò

Talijanski novinar i publicist Riccardo Staglianò (Viareggio, 1968.) karijeru je započeo kao dopisnik iz New Yorka za mjesečnik Reset, potom je radio za Corriere della Sera, a danas piše istraživačke izvještaje i reportaže za list La Repubblica. Gotovo deset godina predaje nove medije na Università degli studi Roma Tre. Objavio je više knjiga: Bill Gates. Una biografia non autorizzata; Giornalismo 2.0. Fare informazione al tempo di Internet; L'impero dei falsi; L'affittacamere del mondo; Grazie. Ecco perché senza gli immigrati saremmo perduti; Toglietevelo dalla testa. Cellulari, tumori e tutto quello che le lobby non dicono i dr.