Naslov

FRANCI audiomonografija

Autor

ur. Ljubica i Brada

čita

Igor Lasić, Igor Grbić, Viktor Ivančić, Branko Lučić, Milan Rakovac, Predrag Lucić, Ivo Zuban - Filjo, Tatjana Tomić, Drago Orlić, Bojan Žižović, Budimir Žižović, Marko Brecelj

Glazba

Franci Blašković

Nakladnik

Radio Rojc, Audio Store Transonica

Izdanje

Zagreb, 2023.

ISBN

978-953-8329-44-9

Trajanje

5 sati 13 minuta

žanr

publicistika, zbirka eseja, pjesme u prozi, memoari, uglazbljena poezija

Cijena

9.99€ (75.27kn)

FRANCI audiomonografija

On je meteor i samo srećom nije tresnuo o Zemlju, on je eto, proletio pored planete Istra i nas doseže taj emanirani impuls oslobođenja, taj direktno angažirani stih, bestijalan, provokativan, sarkastičan, koji nas sve stavlja na svoje mjesto. (Milan Rakovac)

Furioznih 5 sati žestoke muzičke energije, dokumentarnih dragulja i nekoliko recentnih eseja o umjetničkom stvaralaštvu najutjecajnijeg našeg konceptualnog glazbenika Francija Blaškovića - to je sadržaj knjige koju ćete slušati, jedine u svom žanru, koliko nam je poznato. Ponosno je objavljujemo kao plod naše suradnje s pulskim Radio Rojcom i Radiom na ledu, na Praznik rada 2023.

Eseje su za ovu prigodu pisali Igor Lasić, Bojan Šumonja, Igor Grbić, Viktor Ivančić, Budimir i Bojan Žižović, Tanja Tomić i Ivo Zuban Filjo. U većoj mjeri, ova se knjiga sastoji od dokumentarnih snimki koje su urednici ovog izdanja prikupljali u proteklih desetak godina. U njima govore Francijevi prijatelji, njegovi suvremenici i suradnici, od kojih neki više nisu s nama. Snimke glasova Marka Brecelja, Predraga Lucića i Drage Orlića čuvamo kao izrazitu arhivsku dragocjenost i ugrađeni su u ovu knjigu uz razgovore s Milanom Rakovcem i Brankom Lučićem.

FRANCI. AUDIOMONOGRAFIJA

 1. Uvodne bilješke
 2. Igor Grbić: Pazdac od čovika
 3. Odjebi
 4. Viktor Ivančić: Blaženik blasfemije
 5. Mrdoguzičarka ili O srži umjetnika
 6. Igor Lasić: Galaksija Blašković
 7. Arinka i Nadan (i esej Bojana Šumonje: Graditelji arhetipova)
 8. Nisam roker (audiodramski intermezzo)
 9. Politika & turizam über alles
 10. Budimir i Bojan Žižović: Sotto poesia metalinguale
 11. Pisao sam za Francija
 12. Addio Pola (po eseju Tatjane Tomić)
 13. Završne diskografske bilješke (Ivo Zuban - Filjo, rizničar)
 14. Šjora Špija za kraj
 15. Impresum

urednici izdanja: Ljubica Letinić i Branimir Slijepčević

crtež naslovnice: Nadan Rojnić

dizajn naslovnice: Igor Dražić

Najljepše zahvaljujemo Franciju Blaškoviću i svim autorima na prijateljskoj suradnji koja nas je pratila tijekom stvaranja ove knjige. Zahvaljujemo Daliboru Piskrecu za pomoć na mixu, Uredu za kulturu i međugradsku i međunarodnu suradnju Grada Zagreba i Ministarstvu kulture i medija RH na potpori ovom izdanju.