Naslov

Fafarikul

Autor

Đurđica Čilić

čita

Nikolina Ljuboja

Glazba

Maro Market

Nakladnik

Audio Store Transonica

Izdanje

Zagreb, 2023.

ISBN

978-953-8329-53-1

Trajanje

8 sati 58 minuta

žanr

zbirka kratkih priča

Cijena

12.99€ (97.87kn)

Fafarikul

Djeca Juraj i Ana, otac Zvonimir i majka Ankica, sestra Lidija, susjedi iz rodnog Viteza, čika Adem i teta Arifa, prijatelji iz djetinjstva od kojih su mnogi zbog rata odselili u okolne zemlje, ljubavi platonske, mladenačke, fatalne, one koje su tek dio trenutka, jedna koja završava razvodom, poljski pjesnici i domaći autori, domari … sve se to skrilo pod široke krošnje Fafarikula Đurđice Čilić. Ili je pak svaka od stotinjak anegdota i sjećanja sabranih u ovoj knjizi jedan cijeli fafarikul, melankolično razgranat i prostorno ukorijenjen, kako je zapisano u pogovoru tiskanoj knjizi. Pred vama je audio izdanje ove naširoko hvaljene intimističke proze u izvedbi glumice Nikoline Ljuboje uz glazbene minijature kompozitora Mara Marketa. 

Fafarikul je zbirka stotinjak pripovijesti, anegdota i sjećanja, koje dijele spremnost pripovjednog subjekta da neuvijeno i bespoštedno govori o slabostima, prije svega vlastitima, ali i o strahovima, manjkovima, pogreškama i krivim skretanjima koje bi većina čitatelja mogla prepoznati kao svoje. (Disput)

Knjiga je zato neprolazno vrijedna, pršti vitalnošću, istodobno odiše iskustvenošću i nenametljivom mudrošću, vedrim i autoironičnim odnosom spram rane zrelosti, kao da poručuje, više se ništa loše ne može dogoditi, ako do nečega i dođe, znat ćemo kako s time na kraj. (Moderna vremena)

Glas epohe u najfinijem i najplemenitijem smislu. (M. Jergović)

Fafarikul nudi kroz svima razumljive i strastveno ispričane priče snažne poruke, kristale životnog iskustva oplemenjenog svime što život nosi – srećom, bolom, zadivljenošću i ushitom, tugom, nostalgijom, blaženstvom, očajem…. Fafarikul je, sam za sebe, jedan mali svemir osjećaja, misli i ideja. (Novi list)

Đurđica Čilić rođena je 1975. godine u Livnu (BiH), a odrasla je u Vitezu. Gimnaziju pohađa u Zenici, a 1994. godine odlazi u Zagreb gdje 1999. godine diplomira obranom diplomskog rada iz suvremene poljske književnosti. Od 2000. godine radi na Katedri za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Godine 2005. je magistrirala, a pet godina kasnije i doktorirala na temi »Oblikovanje autora u poeziji Czeslawa Milosza i Tadeusza Rožewicza«.

Fotografija na naslovnici: Narcis Ciocan

Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.