Naslov

Događaj

Autor

Annie Ernaux

čita

Nina Violić

Nakladnik

Audio Store Transonica

Prevoditelj

Milena Ostojić

Izdanje

Zagreb, 2024.

ISBN

978-953-8329-66-1

Trajanje

2 sati 19 minuta

žanr

roman

Cijena

9.99€ (75.27kn)

Događaj

Žena izlazi na stanici metroa Barbès u Parizu. Bulevarom Magenta, pa Ulicom Ambroise-Paré stiže do bolnice Lariboisière gdje će čuti rezultate testa na HIV kojem se podvrgla. Taj događaj potiče sjećanje na drugi koji se zbio četrdeset godina ranije, 1963.

Annie Duchesne je dvadesettrogodišnja studentica i trudna je. Dijete ne može zadržati, a pobačaj je u Francuskoj ilegalan. Prepuštena sama sebi, pronalazi „tvoriteljicu anđela“, babicu koja u svojem stanu, u pariškom sedamnaestom arondismanu, izvodi abortus. Taj zahvat dovodi Annie u smrtnu opasnost. Zbog komplikacija završava u bolnici gdje se suočava s osudama i prijezirom liječnika, sramom i poniženjem. 

„Bio je posvuda. U eufemizmima i litotama mog rokovnika, u razrogačenim očima Jeana T., u takozvanim prinudnim brakovima, u Kišobranima Cherbourga, u sramu onih koje su pobacile i zgražanju drugih. U apsolutnoj nemogućnosti zamišljaja da će žene jednoga dana moći slobodno odlučivati o pobačaju. I, kako to već ide, bilo je nemoguće odrediti je li pobačaj zabranjen zato što je zlo, ili je zlo zato što je zabranjen. Sudilo se po zakonu, nije se sudilo zakonu.“

Četiri godine nakon opisanog događaja kontracepcijske pilule bit će legalizirane, a od 1974. žene u Francuskoj imat će zakonsko pravo na pobačaj.

Annie Ernaux (1940.) odrasla je u malom gradiću Yvetot u Normandiji u radničkoj obitelji. Nakon studija književnosti na sveučilištu u Rouenu predavala je francuski jezik i književnost u srednjoj školi i radila u Nacionalnom centru za obrazovanje na daljinu. Karijeru spisateljice započela je 70-ih godina objavom novele Les Armoires. Za svoj je opus, koji čini preko dvadeset naslova prevedenih na brojne svjetske jezike, primila niz nagrada, a 2022. dodijeljena joj je Nobelova nagrada za književnost. Izdavačka kuća Gallimard većinu njezinih knjiga sabrala je u kolekciji Quarto čime je Ernaux postala prva žena koja je za života ušla u tu prestižnu biblioteku.

Fotografija na naslovnici: Daria Liudnaya

Izvorno izdanje: L'événement © Éditions Gallimard, Paris, 2000

Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ureda za kulturu Grada Zagreba.