Naslov

Blank

Autor

Feđa Štukan

čita

Feđa Štukan

Glazba

Danijel Zambo

Nakladnik

Audio Store Transonica

Izdanje

Zagreb, 2024.

ISBN

978-953-8329-61-6

Trajanje

5 sati 32 minuta

žanr

roman

Cijena

12.99€ (97.87kn)

Blank

Iz sebe i sobom - tako bismo mogli opisati audio izdanje knjige koja je već po prvom objavljivanju stekla kultni status, a Feđa ga Štukan ovdje potvrđuje i kao narator priče vlastitog života. Pred vama je 5 intenzivnih sati jednog sasvim izuzetnog i nesvakidašnjeg iskustva u kojem će se pronaći mnogi, jer Blank možemo razumjeti i kao antiratni roman, i kao bildungsroman i self-help za društvena pitanja. Štukanov nevjerojatan put od ratnog rova, preko psihijatrijske bolnice, narkomanske ovisnosti i dramske akademije, do privatnog i društvenog samoostvarenja zgusnut je u 5 sati jednostavnih rečenica čiji ritam ima magijsku moć. Privući će vas snažno i pred vama odviti film dostojan života.

Najpotresniji dijelovi knjige možda i nisu oni ispovjedni i intimni, gledani unutarnjim očima, nego oni kad se uslijed neprestanog batrganja kroz život protagonistove oči podignu i svjedoče društvenim apsurdima, neuralgijama, osiromašivanju i klasnom raslojavanju. Pratimo ga u postrojbama mudžahedina, psihijatrijskoj ustanovi, kako tone u ovisnosti i pokreće sitni narko-biznis, nekoliko se puta izvlači pred overdoseom, gomila frendova mu je poumirala, kasnije postaje glumac, aktivist, skida se s droge, prebolijeva hepatitis C, gušterača mu je nagrižena, vozi paraglajdere i u ovom trenu okreće novu, praznu stranicu za ispisivanje – zato se po svemu sudeći knjiga zove "Blank" i nakon čitanja ostavlja katarzičan učinak. Priča je uvjerljiva, pripovijedanje teče, lik je živ, može ga se čuti kako viče, namirisati gnojne rane od uboda iglom, osjetiti šamare koje si lupa pred ogledalom. (Nikola Leskovar, Lupiga)

Najbolje bi bilo reći da je "Blank" knjiga jednog života. Biva takvih knjiga, pa čak biva i takvih bestselera, ali po dvije je osnove "Blank", ipak, jedinstven. Životnu knjigu obično tom izuzetnom pojedincu, filmskoj ili svejedno kakvoj zvijezdi, proslavljenom nogometašu, mučeniku, karizmatiku ili čudaku, uvijek napiše netko drugi. Feđa Štukan ju je napisao sam. I drugo: takva knjiga obično je zanimljiva po svojoj faktografiji, a ne po stilu i načinu na koji je napisana, niti po autorovu pripovjedačkom umijeću. Knjiga Feđe Štukama publici je atraktivna i zanimljiva upravo po ovom drugom. Napisao ju je darovit čovjek. Bosanci, naročito Sarajlije, ljudima iz drugih gradova bili su zanimljivi jer bi umjeli lijepo pričati, jer bi od svake budalaštine znali stvoriti priču, jer bi pretjerivanja u takvoj priči priču činile još boljom i slušljivijom. I umjeli su se, pričajući, predstaviti kao dragi i dobri ljudi. Feđa Štukan vlada tom rijetkom i dragocjenom vještinom - izuzetnom i među proslavljenim profesionalnim piscima - da piše upravo onako kako govori. Nijedna riječ u "Blanku" nije suvišna, ni s jednom ni najslabiji čitatelj ne gubi koncentraciju. "Blank" je poput kazališne predstave pred koju su dramaturg i redatelj nemilosrdno štrihali tekst. (Miljenko Jergović)

 

Feđa Štukan

Feđa Štukan je rođen u Sarajevu 1974. godine. Studirao je glumu u klasi profesora Aleksandra Jevđevića i Mustafe Nadarevića. Diplomirao na ASU 2011. godine. Zaposlen u Kamernom Teatru 55.