Naslov

Adio kauboju

Autor

Olja Savičević Ivančević

čita

Nataša Janjić Medančić

Glazba

Dino Brazzoduro

Nakladnik

RadioTeatar Bajsić i prijatelji

Izdanje

Zagreb, 2023.

ISBN

-

Trajanje

5 sati 35 minuta

žanr

roman

Cijena

12.99€ (97.87kn)

Adio kauboju

Adio kauboju je roman o netoleranciji, o nasilju, o drugima i drugačijima, u ovom slučaju o Danijelu, bratu Ruzinave, i Braći Irokezima, o obitelji u kojoj su ostale dvije sestre i majka i njihovim odnosima, o generaciji koja se osipa, o lokalnom tranzicijskom gazdi Vrdovđeku, o lažnim herojima Nedu Montgomeryju i Anđelu s usnom harmonikom - jasno je, nalazimo se u srcu vesterna - tu je i istraga jedne smrti, željezni konj u punom trku, misteriozno pismo, mejlovi, spisateljica gospođa 0, kućni porno-video... U ovom romanu su se sreli Michael Ondaatje i Sergio Leone, iz likova kao da progovara nešto od duha otočana Ranka Marinkovića, a za glazbu su bili zaduženi Ennio Morricone i Toma Bebić. Mogli bismo reći, bilo jednom u Starom Naselju, pored mora… A tako je i danas. (Kruno Lokotar).

O PROJEKTU:

Naslanjajući se na iskonsku tradiciju usmenog prenošenja priča koja započinje još u najranijoj čovjekovoj dobi pričanjem priča djeci, a koja kasnije u svijetu vizualnih podražaja kržlja i nestaje - projektom ČUJ OVU KNJIGU želimo u ljudima probuditi uspavanu emociju slušanja. Emociju koja nastaje proizvodnjom tisuću slobodnih, osobnih asocijacija, i to kroz gotovo alkemijski proces koji se događa dok zvuk putuje labirintom slušateljevog uha do svoje luke u nekoj od moždanih sinapsi. Svi suradnici projekta ČUJ OVU KNJIGU su strastveni radiofonski autori, glazbenici, ton majstori i glumci koji su se 2013. godine okupili oko predstave HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje) Pavlice Bajsić, a kojom je, na točki susreta kazališne scene i radijskog etera, svoj rad započeo radiofonski teatar. 

Proznom materijalu u svom radu pristupamo s poštovanjem prema piscu i u duhu umjetničke radiofonske produkcije koju njegujemo i nastavljamo.

Na putu do posla, u tramvaju, u autu – slušajmo knjige.

Olja Savičević Ivančević je rođena 1974. u Splitu. Odrasla je u dalmatinskom mjestu Kaštel Lukšić blizu Splita u radničkoj višenacionalnoj obitelji u kojoj se puno čitalo – što je obilježilo njen život i književni rad. Nakon gimnazije u Splitu, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru, a nakon što je nekoliko godina radila kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti, odlučuje se u potpunosti posvetiti pisanju. Prvu pjesničku zbirku objavila je još 1988., u svojoj četrnaestoj godini, a za njom je uslijedilo, do danas: pet zbirki poezije, zbirka priča, dva romana te tri slikovnice. Prema njenim pričama snimljena su tri kratka filma (Sedam neodgovorenih poziva, Balavica, Trešnje) i nacrtan je strip (Danijel Žeželj: Ljeto), dio poezije je uglazbljen a roman Adio kauboju je 2012.g. postavljen kao kazališna predstava u režiji Ivice Buljana u kojoj je naslovnu ulogu Ruzinave igrala upravo Nataša Janjić Medančić. Njene knjige su prevedene na jedanaest stranih jezika, dvadeset i šest izdanja objavljeno je u Europi te dva naslova u SAD-u. Dobitnica je više važnih nacionalnih i regionalnih nagrada za književni rad kao i za rad u kazalištu. Adio kauboju je 2011. bio proglašen najboljem hrvatskim romanom (nagrada tportala), te je iste godine dobitnik i nagrade „Jure Kaštelan„ (Slobodna Dalmacija). Francusko izdanje romana Adio kauboju je 2020. g. proglašen najboljim stranim prvim romanom na francuskom jeziku: Prix du premier roman en littérature étrangère.

Olja Savičević Ivančević/ foto: Mladen Jergović

Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.