3/11/2023

Studijski izlet u Sedmu republiku

Zvuk pop kulture i novog vala u audio izdanju Ante Perkovića

book&zvook

Studijski izlet u Sedmu republiku

Knjiga koja je u širem jezičnom krugu brzo stekla status kultnog naslova, izrazito lijepo napisano štivo o glazbi i transformaciji popularne kulture u raspadu bivše države i osamostaljenju Hrvatske, ističe se svojom stilskom superiornošću. Među audio izdanjima ona zauzima sasvim posebno mjesto i stoga što je ozvučena na način koji pomalo nalikuje soundtracku za film, a prepuna dokumentarne arhive katkad može nalikovati i restauratorskoj radionici. Da je specifična optika te knjige dragocjena i za one koji nisu odrastali na novom valu, svjedoči i mali projekt što smo ga proveli u suradnji s profesoricom Anom Čorić s Odsjeka za glazbenu pedagogiju Muzičke akademije u Zagrebu. Ondje je prirodno slušati literaturu, pa se i audio izdanje Sedme republike Ante Perkovića našlo u okruženju koje mu je pristupilo s osobito izraženom auditivnom pažnjom. Moglo bi se reći i ovako: otvorena srca i oštra uha.

Studenti Luka Gotovac i Juraj Rebernjak, kroz dijalog koji donosimo u nastavku, promišljaju o tome što su čuli, kao i značenju koje Sedma republika ima danas.evo

Na Odsjeku za glazbenu pedagogiju Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu ove se godine čitala, odnosno slušala audio knjiga Sedma republika, kultno djelo prerano preminulog Ante Perkovića, prvi put objavljeno ‘u papirnatom obliku’ 2011. godine. Autor u njoj opisuje i kritički se osvrće na duhovni i kulturni prostor koji se stvarao od 60-ih godina do raspada bivše države, obilježen rock’n’rollom i novim valom.

audio knjiga Sedma republika

LUKA / Sedma republika Ante Perkovića je djelo koje svojim opsežnim i muzikalnim opisom pop kulture nastoji približiti čitateljima spoznaju da nas sve spaja ono što se ne da prisvojiti, unatoč brojnim naporima sila koje nemaju previše veze s tom nevidljivom niti. Kronologija događaja u knjizi prikazuje misaoni proces pojedinca koji je na svojoj koži osjetio promjene režima, glazbenih stilova i društvenih svjetonazora pritom ne gubeći objektivnost, ne dozvoljavajući vlastitoj individualnosti da postane uteg. Perković ne vjeruje u čuda, ali vjeruje da ona postoje ako ih tražimo na pravim mjestima. Ne povezuje to s jednom generacijom, samo priča o onoj kojoj je sam pripadao. Vrijeme, mjesto i uvjeti su pogodnosti koje mogu pripomoći takvom procesu, ali ključni sastojak je stanje uma. Kako je tebi sjela ova tematika?

JURAJ / Kao osobi koja nije bila pretjerano upoznata s kulturom bivše Jugoslavije u razdoblju jugoslavenskog raspada, autor mi je uspio pojasniti njen značaj i ulogu te ju je uspješno uklopio u tadašnju društvenu i političku situaciju. Također, ne sumnjam da bi ova knjiga bila korisna i osvježavajuća onima koji su, poput autora, na vlastitoj koži iskusili sve ljepote i ružnoće tog doba. Što misliš o samom sadržaju audio knjige?

LUKA / Kadence pripovjedača se vješto isprepliću sa zvučnim kulisama. U stilskim natruhama vremena koje opisuju, nastoje zajedno s pripovjedačem dočarati vrijeme i emociju tih događaja, apelirajući na ono što je univerzalno u njima. Pojavljivanje snimki bendova se doima kao zvučni zapis starih prijatelja koji nas podsjećaju na najupečatljivije trenutke koje smo s njima proživjeli. Perković samog sebe optužuje za patetiku, ali i društvo za moralnu i ideološku korupciju. Monopoli su poistovjećeni s režimima, elitizam s malograđanstvom, a Novi val sa svakim drugim pokretom. Prihvaća smjene generacija što je mlađim čitateljima poput mene bitno jer daje nadu da zvuk koji je pratio moje roditelje neće ostati zvuk moje mladosti. Rijetko iskren i ljudski uvid u vrijeme koje se vlastitom mistifikacijom već izlizalo.

JURAJ / U potpunosti se slažem. Audio obrada Sedme republike nije samo vjerna prilagodba postojećeg sadržaja, već i potencira značaj originalnog teksta kroz cijelu novu zvučnu dimenziju. Razne zvučne podloge, glazbeni primjeri i isječci iz autorovih intervjua spretno su isprepleteni s govornim dijelovima te im daju novi duh i smisao. Autor je ovom knjigom uspio dočarati magiju fenomena sedme republike bez izostavljanja onih mračnih strana koje se rijetko spominju. Što se tiče samog stila pisanja, osobno sam rijetko gdje imao priliku čuti glazbeni komentar koji je rezonirao sa mnom na razini da sam ga u trenutcima shvatio kao artikulaciju vlastitih misli. Određena doza predznanja olakšava razumijevanje sadržaja, no nije presudna za shvaćanje ukupne poante. Povremeni humor u obliku dosjetljivih opaski pruža ravnotežu tragičnim pričama i crnim temama.

Ante Perković

LUKA / U konačnici, najviše mi se svidjelo što autor nije učestalo koristio izraz "Novi val". Volim misliti da je i sam autor smatrao kako privatizacija tog pridjeva ograničava svaki sljedeći naziv kulturnog pokreta na ovim prostorima. Usudio bih se reći da je današnje opterećenje individualnošću veće no tada, ali manje produktivno u kulturnom smislu.Kako si se osjećao nakon slušanja?

JURAJ / Slušanje Sedme republike osnažilo mi je osjećaj žalosti za preranim gubitkom Ante Perkovića te se pitam kako bi on komentirao današnji, gotovo beznačajni kulturni pomak, ali i sve hrabre pojedince i skupine koje danas nastoje promijeniti situaciju. Imaš li ti neke završne misli?

LUKA / Novi val je gotov, stigla je plima. Vrijednosti sedme republike čekaju one koji su spremni zaroniti po njih.

 

U audio knjizi Sedma republika slušajte ulomke pjesama kultnih novovalnih izvođača:

Prljavo kazalište, Damir Avdić, Bijele strijele, Bijelo dugme, Prljavo kazalište, Idoli, Buldožer, The Bambi Molesters, Satan Panonski, SCH, Rimtutituki, Blackout Project, Ivan Gavrilović, Partibrejkers, EKV, Pips, chips & videoclips uz Davorina Bogovića, Darko Rundek i Cargo Orkestar, Haustor, Majke, Ante Perković, Jinx, Mance