21/7/2022

Soundscape

Soundscape, duboko slušanje, sveukupnost našeg akustičkog iskustva, akustička ekologija, terapija zvukom - samo su neki od pojmova koje ćemo nastojati rasvijetliti i posvetiti im zasluženu pažnju.

Iris Dolar

Soundscape

Čujete ravni, dosadni zvuk, zuj rashladnog uređaja u vašem laptopu, do vas dopire pjev ptice s obližnjeg drveta, zatim oštra škripa kočnica, nejasni odjek grada u unutrašnjem dvorištu bloka kuća, čujete smijeh djeteta u susjednom stanu. Svi ti zvukovi čine i grade vaš zvučni krajolik, okoliš koji je mjerilima vidljivog uistinu teško obuhvatiti. Engleski je jezik tako iz pojma landscape lako skovao pojam soundscape. Oxfordski rječnik engleskog jezika soundscape definira kao glazbu u kojoj su elementi našeg zvučnog okoliša sklopljeni u skladnu partituru.

U nastojanju da proširimo razumijevanje medija u kojem postoje naše audio knjige, donosimo ediciju naslova koje objedinjuje pojam soundscape.  

Otvaramo je i najavljujemo radovima vrsnog i nagrađivanog dramskog tonmajstora Vite Gospodnetića. SIMFONIJA JADRANA i OD KAPI DO SLAPA zbirke su zvukova vodene prirode akvatorija otoka Hvara i Korčule, te Plitvičkih jezera snimljenih unutar čujnosti njihovih dnevnih i noćnih mijena. Um mora usporiti kako bi zamijetio milijun transformacija vode, na pijesku, na škriljcu, na naplavinama, na nasipu.

Slušanje zvukova prirode djeluje na nas terapeutski, popravlja raspoloženje, umanjuje stres i napetost, te na taj način potiče zdravo stanje uma. Studije potvrđuju da slušanje zvukova prirode ima utjecaj i na fizičko zdravlje ljudi, podiže razinu energije i kognitivnih funkcija, pa čak i smanjuje osjećaj boli. Slušanje zvukova voda, poput šuma mora i valova nekoliko minuta prije odlaska na spavanje djeluje opuštajuće i može poboljšati kvalitetu sna.

Slušajte prva izdanja naše edicije Soundscape u aplikaciji book&zvook. 

«Mudra čovjeka ushićuje more» kaže Lao-Tzu. Svi putevi čovjeka vode u more. Ono je osnova prvotnog zvuka koji nas okružuje, zvuk koji nam više od ijednog drugog pruža ugodu u neizmjernom mnoštvu transformacija. (R. Murray Schafer)