3/8/2023

Dobrobiti audio knjiga za djecu

Slušanje pozitivno utječe na kognitivni razvoj djece, a audio knjige dobra su zabava za djecu svih uzrasta.

book&zvook

Dobrobiti audio knjiga za djecu

Neurološka istraživanja su pokazala da mozak na jednak način obrađuje jezik prilikom slušanja i čitanja teksta.

Navike slušanja audio knjiga kod djece mijenjaju se ovisno o dobi, interesima i individualnim preferencijama. Djeca istu knjigu poslušaju čak 9 puta. Zato naša izdanja za djecu nisu samo pročitana, već su obogaćena glazbom i mnoštvom zvukova, a često je svaka uloga povjerena zasebnom glumcu, pa tako audio knjige pretvaramo u prave male zvučne predstave.

Slušanje knjiga razvija sposobnost dugotrajne i usredotočene koncentracije, te lako razumijevanje pročitanog.

Svakim ponovnim slušanjem djeca otkrivaju nove detalje u priči, produbljuju razumijevanje radnje ili se usredotočuju na pojedini lik. S lakoćom prate radnju i razvoj likova, te povezuju događaje u logične cjeline.

"Zadovoljna sam slušanjem lektire u formatu audio knjige. Takav oblik čitanja djela mi se zaista sviđa. Bilo bi mi jako drago kada to ne bi bilo zadnje djelo za cjelovito čitanje koje smo na taj način obradili na satu lektire."

Nina, 16 godina

Audio knjige djecu izlažu bogatstvu jezika. 

Slušanjem pravilnog govora djeca obogaćuju vokabular, razvijaju jezične vještine i točan izgovor, te osjećaj za pravilnu strukturu rečenice. Različiti stilovi pripovijedanja i autentični glasovi dočaravaju raznolikost srodnih  jezika i narječja naših prostora.

Audio medij snažno potiče razvoj mašte.

Albert Einstein je rekao: "Mašta ... je važnija od znanja. Znanje je ograničeno. Mašta okružuje svijet." Drugim riječima, mašta pomaže da znanje primjenjujemo u rješavanju problema i ključna je za integraciju iskustva i proces učenja. A kada slušamo pripovijedanje, imaginacija buja, u mozgu se stvaraju jedinstvene mentalne slike likova, okruženja i događaja. 

"Svidjelo mi se kod audio knjige to da mi osoba koja interpretira djelo dočarava svojim načinom čitanja i zvukovima u pozadini kako bi to u stvarnosti zvučalo."

Marko, 15 godina

Slušanje omogućuje djeci da samostalno uživaju u knjigama, čak i ako još nisu vješti čitači.

Za one s poteškoćama u čitanju audio knjige su često i jedini put do književnosti. Starija djeca mogu slušati knjige dok se bave drugim aktivnostima. Na taj način mogu kombinirati zabavu s hobijima ili zadacima, skratiti vrijeme na dugim putovanjima i produktivno iskoristiti svoje vrijeme.

Audio knjige mogu biti dio zajedničke zabave i povezivanja unutar obitelji ili grupe. 

Djeca mogu slušati zajedno sa svojom braćom, roditeljima ili prijateljima, pa razgovarati o tome kako su doživjeli priču, likove, glazbu i zvukove. Za najmanje, slušanje priča može biti dio rutine prije spavanja, smirujuća i utješna navika za uspavljivanje.

"Volim slušati knjige kada mi je dosadno ili kada sam umorna pa mi je teško čitati. Slušanje knjiga mi je zabavno." 

Eli, 9 godina

I ne zaboravite - 56% posto slušatelja audio knjiga s djecom kaže da i njihova djeca slušaju audio knjige. Budite primjer djeci - slušajte knjige!